Premsa

Mostra de cinema romanès actual

31/08/2021

Del 2 al 12 de setembre, una selecció del més recent d’una de les cinematografies més interessants i reconegudes internacionalment, amb la col·laboració de l’Instituto Cultural Rumano. S’hi presenten obres de cineastes consolidats com Cristi Puiu, fundador de la Nova Onada Rumanesa, o Radu Jude, guanyador de l’Os d’Or a la darrera edició del Festival de Berlín.

Per sisè any consecutiu, la Filmoteca de Catalunya acull aquesta mostra amb la col·laboració del Instituto Cultural Rumano, una cita imprescindible per estar al corrent del més recent de la cinematografia romanesa, referència obligada als festivals internacionals i una de les predilectes dels cinèfils. A banda de Barcelona, la mostra, que arriba a l’onzena edició, té parades a altres ciutats espanyoles: Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Oviedo, Tenerife i, per primera vegada enguany, Santiago de Compostela.

Després de la Revolució Rumanesa de 1989, superada l’era socialista, al país s’hi va desenvolupar un nou corrent cinematogràfic, conegut com a Nova Onada Romanesa, de caire realista i amb un sentit de l’humor càustic, on es reflecteixen tant els anys viscuts sota la dictadura de Ceaușescu com les conseqüències d’aquesta etapa fosca en l’actualitat. És una generació de cineastes joves de gran qualitat, compromesos políticament i en la representació de la identitat romanesa.

La mostra d’enguany inclou cinc propostes diverses tant formalment com per la seva temàtica, però amb un fil comú: la petja del comunisme a Romania. La repressió, les penúries del sistema, les presons com a camps de concentració, l’estancament de l’economia i el terror exercit per la policia política, la temuda Securitate, són alguns dels temes i circumstàncies que els directors triats per a la mostra de 2021 porten a la pantalla.

Un dels noms clau de la Nova Onada Romanesa és Cristi Puiu, de qui es podrà veure Malmkrog (2019), on es trasllada a la Rússia de les acaballes del segle XIX per parlar de la realitat més recent. El film va ser guardonat amb el Giraldillo de Oro a la millor pel·lícula del Festival de Cine Europeo de Sevilla, que també va premiar el seu guió, i també va passar amb èxit pel D’A Film Festival 2021.

Malmkrog
Malmkrog

Radu Jude és un altre dels cineastes romanesos destacats de l’actualitat. Triomfador a la darrera Berlinale, a la mostra presentarà Uppercase Print, present al darrer festival de Gijón. L’acció se situa a la Romania de 1981, quan el dictador Ceausescu manipula la història oficial amb l’ajut de la televisió nacional. Mugur Calinescu, un adolescent de setze anys, escriu, amb guix i en majúscules, una altra història a les parets, amb missatges de protesta contra el règim. Les seves accions es recopilen en un arxiu voluminós que manté la policia secreta (Securitate). Jude ha bastit una mena de docudrama a partir de l’obra que va crear la directora de teatre Gianina Carbunariu basant-se en el cas, incorporant també imatges d’arxiu de la televisió romanesa de l’època.

Uppercase Print
Uppercase Print

La programació es completa amb Cardinalul (El Cardenal), de Nicolae Mărgineanu, molt reconegut a Romania però desconegut fora de les seves fronteres, que es basa en la història real de Iuliu Hossu, sacerdot dissident que es va oposar als camps de concentració i a l’estalinisme. Finalment, dues obres de dos joves valors: Toma Enache, que a Between Pain and Amen recrea l’infern de les presons comunistes, on es torturava i assassinava els dissidents als anys 50, i Liviu Săndulescu, que ha debutat com a director amb Carturan, una reflexió sobre el pes de les tradicions i les creences amb la història d’un exminer de seixanta anys que vol organitzar el seu enterrament i vetllar pel futur del seu net.

 

Amb la col·laboració de:

Instituto Cultural Rumano