Premsa
30/10/2024
Palestina i el Líban seran protagonistes de la 18a Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya. La Mostra recuperarà el llegat del pensador Frantz Fanon per reflexionar sobre el genocidi colonial. Quinze llargmetratges, cinc curts i un programa doble de cinema per a infants, procedents de Palestina, el Líban, Algèria, el Marroc o Jordània, conformen una edició que també s'apropa a l'exili i l'opressió de les dones. Entre els convidats, els cineastes Abdenour Zahzah (Algèria), Amal Ramsis (Egipte) i Mohammad Bakri (Palestina), i la productora Raja Zgheib (Líban).
La divuitena edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, que tindrà lloc del 7 al 17 de novembre a la Filmoteca de Catalunya, comptarà amb Palestina i el Líban com a protagonistes. Organitzada per l’ONG Sodepau, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Filmoteca de Catalunya, l'IEMed i l’ICEC, entre d’altres, la cita s’ha consolidat com a finestra oberta a la inspiració, l'anàlisi, la reflexió i les poderoses mirades de les veus més rellevants de les cinematografies del món àrab.
Quinze llargmetratges, cinc curts i un programa doble de cinema per a infants conformen una edició que també s'apropa a l'exili i l'opressió de les dones. El certamen desenvoluparà la seva programació del 7 al 17 de novembre a la Filmoteca de Catalunya, el Zumzeig, La Lleialtat Santsenca, Santa Mònica i la sala Paral·lel 62.
Palestina, Líban, i el llegat de Frantz Fanon, protagonitzen la Mostra d’enguany. El certamen s’obre amb Dancing on the edge of a volcano de Cyril Edg, on se’ns proposa reflexionar sobre com es pot seguir fent cinema en un món al caire del precipici i encaminat al col·lapse.
En aquesta línia, i en el context d’un genocidi a Palestina, es manté el compromís amb la seva cinematografia perquè a Palestina, més que enlloc, “filmar és existir”. Rebrem la visita de Mohammad Bakri, cineasta i actor palestí, que ens presentarà dos dels seus documentals, 1948 i Jenin, Jenin entre altres clàssics proposats per ell mateix. To a land unknown de Mahdi Fleifel i Notes on displacement de Khaled Jarrar completen aquesta immersió en el cinema palestí actual, i ens ofereixen una crua mirada del camí cap a l’exili de dos joves palestins procedents del Líban, i el d’una família refugiada a Damasc.
En paral·lel es recupera la figura de Frantz Fanon, a través del biopic que n’ha fet Abdenour Zahzah, per mirar de comprendre les lluites anticolonials d’ahir i d’avui.
Productora de Dancing on the Edge of a Volcano, visitarà la Mostra del 6 al 9 de novembre. Actualment viu a Beirut i treballa a tot l'Orient Mitjà amb la seva productora, Monda. Entre els seus títols més recents hi ha la primera pel·lícula àrab original de Netflix, Ashab wala a3az (2022), la cinta de terror fantàstica El castell de sorra o la comèdia dramàtica És un món trist i bonic, de Cyril Aris, totes dues en postproducció. També va formar part de l'equip de producció de Costa Brava, Líban, de Mounia Akl i ha produït la guardonada sèrie web Undocumented (2017), dirigida per Amin Dora.
Director de Chroniques fidèles survenues au siècle dernier à l'hôpital psychiatrique Blida-Joinville, visitarà la Mostra del 6 al 10 de novembre. El també guionista i productor algerià va ser director de la Filmoteca de Blida des del 1998 al 2003. La seva primera pel·lícula, Frantz Fanon, mémoire d'asile, es va estrenar el 2002. Posteriorment, a França, faria dos documentals i la pel·lícula Maurice Pons, l’écrivain de létrange. Torna a Algèria el 2007 i realitza alguns documentals per encàrrec i el curtmetratge de ficció Garagouz, premiat a nombrosos festivals. Després del documental L'Oued, L'Oued va guanyar el reconeixement de la crítica i va dirigir Chroniques fidèles survenues au siècle dernier à l'hôpital psychiatrique Blida-Joinville (2024), la seva primera ficció, sobre els anys a Blida-Joinville del Dr. Frantz Fanon.
Director de 1948 i Jenin, Jenin visitarà la Mostra de l’11 al 15 de novembre. El reconegut actor i director de cinema palestí va completar els seus estudis secundaris a Akko, i va estudiar interpretació i literatura àrab a la Universitat de Tel Aviv, on es va graduar el 1976 i va iniciar la seva carrera d'actor, que també el portaria als prestigiosos teatres de Haifa i Ramallah, amb actuacions tant en hebreu com en àrab. La vessant cinematogràfica de Bakri abasta pel·lícules franceses, belgues, holandeses, daneses, canadenques i italianes, i també és reconegut com a director pel documental Jenin, Jenin (2002). És pare de sis fills, inclosos els actors Adam, Ziad i Saleh Bakri.
Directora i guionista, visitarà la Mostra de l’11 al 14 de novembre per presentar el programa de curtmetratges produïts en el marc del projecte de cinema de dones “Entre cineastes”, que ella mateixa ha impulsat des del Caire International Women’s Film Festival, el primer festival anual de cinema realitzat per dones en el Món Àrab. Llicenciada en Dret el 1992, també va col·laborar en la fundació del Centre d'Estudis de la Dona “Ma’an”, a Egipte, i va ser titular de la Càtedra de les Arts i Cultures de la Fundació Euroàrab a Granada. Els seus documentals Sólo Sueños (2005), Prohibido (2011), La estela de la mariposa (2015) i Venís desde lejos (2018) han estat premiats i projectats en molts festivals internacionals. Ramsis també ha estat membre de jurat en diversos certàmens, entre ells CPH:DOX i Documenta Madrid.
Amb la col·laboració de: