L'homenatge a Marisa Paredes es trasllada al CCCB

Marisa Paredes en el moment de rebre el Goya d'Honor 2018

30/08/2018

Marisa Paredes és una de les grans protagonistes d'aquest setembre a la Filmoteca. L'actriu rebrà l'homenatge que li dediquem, en col·laboració amb les Acadèmies catalana i espanyola del Cinema, com a receptora del Premi Goya d'Honor d'enguany. Un acte que ja s'ha convertit en tota una tradició, atès que des de l'any 2011 ha permès que tots els guardonats amb aquest Premi hagin passat per la Filmoteca de Catalunya.

La sessió serà dijous 13 de setembre a les 19.30 hores al hall de l'auditori del CCCB

Marisa Paredes és una de les grans protagonistes d'aquest setembre a la Filmoteca. L'actriu rebrà l'homenatge que li dediquem, en col·laboració amb les Acadèmies catalana i espanyola del Cinema, com a receptora del Premi Goya d'Honor d'enguany. Un acte que ja s'ha convertit en tota una tradició, atès que des de l'any 2011 ha permès que tots els guardonats amb aquest Premi hagin passat per la Filmoteca de Catalunya.

"Per fi ens veiem les cares tu i jo", van ser les primeres paraules d'una emocionada Marisa Paredes quan, dissabte 3 de febrer d'enguany, rebia de mans de la seva filla, la també actriu Maria Isasi, i del cineasta Agustí Villaronga el Premi Goya d'Honor que li atorgava l'Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España per "la seva sòlida i perllongada carrera, trajectòria que manté amb absolut vigor, apostant en nombroses feines per projectes cinematogràfics nacionals i internacionals definits pel risc i el prestigi". 

Dijous 13 de setembre, recordarem aquest moment i revisarem la trajectòria de l'actriu, una presència habitual en els platós i escenaris espanyols i internacionals, en una sessió especial prevista per a les 19.30 h. i que excepcionalment se celebrarà al hall de l'auditori del CCCB. Acompanyada d’Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català; de Judith Colell, membre de la junta directiva de l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España, i d'Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, Marisa Paredes rebrà el reconeixement del públic i ens parlarà de la seva prolífica carrera, que l'ha fet mereixedora del guardó.

L’entrada a aquesta sessió serà gratuïta, i les localitats es podran recollir a la Filmoteca en horari de taquilles, de 10.00 a 15.00 hores i de 16.00 a 19.00 h, i mitja hora abans de l’inici de la sessió al CCCB.

Todo sobre mi madre (Pedro Almodóvar, 1999)La intèrpret presentarà, a més, el film Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar, i una petita selecció de fragments que protagonitza a Tras el cristal, debut d’Agustí Villaronga en el cinema. Com a curiositat, cal mencionar que quan Pedro Almodóvar va ser a la Filmoteca de Catalunya l'any 2014, va venir acompanyat, justament, per Marisa Paredes. 

És indubtable que el nom del cineasta manxec és imprescindible en la carrera de Marisa Paredes, i que la participació en les seves pel·lícules li ha proporcionat un enorme reconeixement internacional, però Almodóvar no és l'únic que ha explotat l'enorme versatilitat i la força interpretativa de l'actriu.

Al llarg de quasi cinquanta anys de carrera, i amb més de 75 títols a les espatlles, l'actriu a qui Cabrera Infante va qualificar com "la Joan Crawford del cinema espanyol" ha treballat amb prestigiosos cineastes espanyols i internacionals. Entre els primers, destaquen noms com els d'Isasi Isasmendi -que li va donar un paper de guerrillera a El Perro, i que es va convertir en el seu marit-, Fernando Trueba (amb qui l'any 1980 va tornar al cinema amb Opera Prima, després d'una pausa per tenir cura de la seva filla), Jaime de Armiñán, Fernando Fernán Gómez, Jaime Chávarri, José Luis Borau i, més recentment, Jaime Rosales, amb qui ha col·laborat a Petra, que justament també preestrenem durant el mes d'octubre com a part d'un cicle dedicat al cineasta. Entre els cineastes internacionals amb els quals l'actriu ha col·laborat hi ha, per exemple, Guillermo del Toro, Roberto Benigni, Amos Gitai, Manoel d'Oliveira i Arturo Ripstein.

Presidenta de l'Acadèmia espanyola de cinema entre els anys 2000 i 2003, aquesta trobada amb Marisa Paredes també ens permetrà conèixer els seus projectes de futur.