L'exposició 'Prop de Hollywood. Fotografies de Claudi i Frederic Gómez Grau' viatja a Lleida

12/06/2019

La mostra, una producció de la Filmoteca de Catalunya comissariada per Esteve Riambau, es presentarà del 5 al 30 de juny a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida, en el marc de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya

Els germans Claudi i Frederic Gómez Grau van abocar la seva mirada fotogràfica al Hollywood que va aterrar prop de la seva Cervera natal a partir dels anys seixanta. Amb les seves càmeres, van immortalitzar els rodatges de Doctor Zhivago, Lawrence d’Aràbia, Patton o les superproduccions de Samuel Bronston amb espectaculars fotografies de plató que han estat donades per la seva família a la Filmoteca de Catalunya.

Gràcies a aquestes imatges, el cel d’Ava Gardner, Sophia Loren o Charlton Heston sembla a tocar dels dits. Són més de 6.000 fotografies de rodatges de produccions internacionals i espanyoles que s’estan catalogant i digitalitzant, una mostra ben representativa de les quals es presenta ara en aquesta exposició.

La mostra està dividida en sis àmbits i se centra en deu superproduccions nord-americanes rodades en escenaris espanyols: els films històrics produïts per Samuel Bronston Rei de reis, 55 dies a Pequín, El Cid, La caiguda de l’Imperi romà i El fabulós món del circ; les dues epopeies de David Lean Lawrence d’Aràbia i Doctor Zhivago; la comèdia de George Cukor Travels with my Aunt; el biopic dirigit per Franklin Schaffner Patton, i el western de Richard Sarafian Man in the Wilderness.

L’exposició es va presentar del 7 de juny al 7 d’octubre de 2018 a la seu del Raval de la Filmoteca de Catalunya, i va atreure un total de 2.242 visitants.

Prop de Hollywood. Fotografies de Claudi i Frederic Gómez Grau es podrà visitar del 5 al 30 de juny a la Sala Montsuar de l'Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) (Plaça Catedral s/n. Lleida), i forma part de les activitats de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya de Lleida. L'entrada és gratuïta.

Foto Ava Gardner

Foto Julie Christie