Premsa

Les nominades al Premi del públic LUX 2024 del Parlament Europeu

17/01/2024

Els dijous de febrer es presentaran, en sessions gratuïtes a les 20.00 h a la Sala Chomón, les cinc finalistes a aquest guardó que organitzen el Parlament Europeu i l’Acadèmia Europea del Cinema. La programació es tancarà el 29 de febrer amb la projecció de ’20.000 especies de abejas’, presentada per la seva directora Estibaliz Urresola. Les altres quatre nominades són ‘Fallen Leaves’, ‘La sala de profesores’ i els documentals ‘Sur l’Adamant’ i ‘Smoke Sauna Sisterhood’.

La Filmoteca de Catalunya acollirà el mes de febrer la projecció gratuïta de les cinc pel·lícules nominades al Premi del Públic LUX 2024 del Parlament Europeu. Cada dijous de febrer, els dies 1, 8, 15, 22 i 29, a les 20.00 h a la sala Chomón, es projectaran les cinc finalistes: Sala de professores, Sur l’Adamant, Smoke Sauna Sisterhood, Fallen Leaves i 20.000 especies de abejas.

El cicle es clourà amb la projecció el 29 de febrer de 20.000 especies de abejas, amb presentació a càrrec de la seva directora, Estibaliz Urresola (Laudio, Espanya, 1984), i la productora, Valérie Delpierre, amb col·loqui posterior amb el públic. El film va rebre l’Ós de Plata a la Berlinale per la millor interpretació principal (Sofía Otero) i la Biznaga d’Or del Festival de Màlaga a la millor pel·lícula i a la millor actriu de repartiment (Patricia López Arnaiz), i compta amb 15 nominacions als Goya.

Aquesta edició té per primera dos documentals entre les nominades: Sur l’Adamant, de Nicolas Philibert, guanyadora de l’Ós d’Or a la millor pel·lícula a la Berlinale, i Smoke Sauna Sisterhood, d’Anna Hints, proposada per Estònia als Oscar i guardonada amb el premi a la millor direcció al Festival de Sundance. També es projectaran Fallen Leaves, d’Aki Kaurismäki, Premi del jurat al Festival de Cannes, i La sala de profesores, d’Ilker Çatak, nomidada a l’Oscar per Alemanya i guanyadora de cinc Premis del Cinema Alemany, inclòs el de millor pel·lícula.

Els cinc llargmetratges nominats al Premi LUX han estat preseleccionats per als Premis del Cinema Europeu en les respectives categories de ficció i documental.

Premis LUX 2024

 

El públic té la paraula

El premi LUX s’atorga conjuntament entre la ciutadania europea i els diputats al Parlament Europeu, repartint-se la puntuació al 50%. La ciutadania pot valorar fins al març les cinc pel·lícules a la pàgina web del premi, luxaward.eu, amb una puntuació d’entre una fins a cinc estrelles.

El mes de març s’anunciarà el guanyador del Premi LUX del 2024, que rebrà el guardó el dimarts 16 d’abril de mans de la presidenta Roberta Metsola en una cerimònia al Parlament Europeu. El llargmetratge premiat s’adaptarà per a persones amb discapacitats visuals i auditives.

 

Premi del Públic LUX

Des del 2007, el Parlament Europeu atorga anualment el Premi LUX de Cinema a pel·lícules que, a través de les seves històries, contribueixen al debat públic europeu, tractant assumptes com la solidaritat, la crisi econòmica, la immigració, la justícia, les llibertats públiques o els drets fonamentals.

La iniciativa és també una manera de donar visibilitat al cinema europeu, ja que la majoria de les pel·lícules europees només es projecten al país en què han estat produïdes i no solen distribuir-se més enllà de les seves fronteres. Aquest fet resulta encara més sorprenent si es té en compte que, encara que més del 60% de les pel·lícules que s’estrenen a la UE són europees, aquestes suposen únicament un terç del total d’espectadors.

Les pel·lícules que han guanyat fins ara el Premi LUX són: Auf der anderen Seite, de Fatih Akin (2007); Le Silence de Lorna, de Pierre de Jean i Luc Dardenne (2008); Welcome, de Philippe Lioret (2009); Die Fremde, de Feo Aladag (2010); Les neiges du Kilimandjaro, de Robert Guédiguian (2011); Io sono Li, d’Andrea Segre (2012), The Broken Circle Breakdown, de Felix van Groeningen (2013); Ida, de Pawel Pawlikowski (2014); Mustang, de Deniz Gamze Ergüven (2015); Toni Erdmann, de Maren Ade (2016); Sámi Blood, d’Amanda Kernell (2017); Woman at War, de Benedikt Erlingsson (2018); God Exists, Her Name Is Petrunija, de Teona Strugar Mitevska (2019); Collective, d’Alexander Nanau (2021); Quo Vadis, Aida?, de Jasmila Žbanić (2022) i Close, de Lukas Dhont (2023).

El Premi del Públic LUX està organitzat conjuntament pel Parlament Europeu i l’Acadèmia Europea del Cinema, en col·laboració amb la Comissió Europea i la xarxa Europa Cinemas.

En el marc del Premi LUX es promou la distribució de les candidates perquè arribin més enllà de les seves fronteres nacionals. Les cinc pel·lícules seran subtitulades en les 24 llengües oficials de la Unió Europea.

 

Amb la col·laboració de:

Parlament Europeu