Premsa
23/02/2025
Els dimarts a la tarda, la Sala Laya muta i acull nous formats i propostes. Sessions a les set de la tarda en què, a partir de març, també remenarem LES GOLFES per veure les pel·lícules més gamberres i irreverents. Una programació comissariada per algú que presenta les seves pel·lícules sota l’etiqueta de la productora Películas Inmundas: el cineasta Marc Ferrer, bon amic de la Filmoteca. El cicle s'inaugura amb tot un abanderat d'aquest tipus de cinema i un dels seus títols més emblemàtics: 'Multiple Maniacs' de John Waters. En les properes setmanes continuarem acostant-nos a les cineastes més lliures i properes a DIES CURTS amb Óscar Pérez, i desplegant les constel·lacions al voltant d’Helena Lumbreras en la sèrie AFINS, aquest cop excepcionalment en dijous (27 de març), en una sessió dedicada al retorn de la cineasta a la Barcelona dels anys 70 després de l’etapa italiana, amb la projecció del film 'El cuarto poder' (1970).
Les clàssiques sessions “golfes” tenien lloc en franges horàries intempestives. Passada la mitjanit, algunes sales de cinema aprofitaven els moments de baixes audiències per projectar el més marginal del cine comercial i el més comercial del cine marginal. Les pel·lícules oferien al públic violència, sexe i altres tabús, però també un sentit de l’humor que el cinema més conservador no tenia.
Gràcies a la fama que certes pel·lícules gamberres van aconseguir amb aquelles sessions amb cintes com Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón o Pink Flamingos, cineastes com Pedro Almodóvar o John Waters van poder fer una carrera d’èxit. Les golfes homenatja l’esperit d’aquelles sessions i reivindica de nou la sala de cinema com a espai comunitari, l’experiència de veure pel·lícules amb més gent, com si fos una festa. I, per què no dir-ho, alguna cosa així com una anti filmoteca, on es programaran joies clàssiques i contemporànies del cinema outsider més entremaliat i sense complexos, en contra de convencions estètiques i morals, i que corromprà un públic que creu que ja ho ha vist tot.
Marc Ferrer
comissari del cicle
Dimarts 4 de març 19.00 h
Sala Laya
Multiple Maniacs
JOHN WATERS, 1970. Int.: Divine, David Lochary, Mary Vivian Pearce, Mink Stole, Cookie Mueller, Edith Massey, George Figgs. EUA. VOSC. 90’. Arxiu digital.
Divine és la líder d’un circ itinerant d’inadaptats i criminals que practiquen perversions de tota mena. Just abans de rodar Pink Flamingos —el seu film més emblemàtic—, John Waters i Divine van redefinir el concepte de transgressió cinematogràfica en aquest film que pertany al trash cinema, i que és ple d’imperfeccions tècniques, diàlegs provocatius i actuacions exagerades que juguen amb l’autoparòdia. Sota la façana del mal gust, Waters construeix una crítica a les normes de l’època derivades del puritanisme, la repressió sexual i la hipocresia moral de la classe mitjana estatunidenca. Un film punk just abans del punk i una referència del cinema underground.
Presentació a càrrec de Marc Ferrer.
Graduat en Comunicació Audiovisual per la UPF, ha dirigit diversos curts i videoclips de Papa Topo o La Prohibida. Va debutar en el llargmetratge el 2016 amb Nos parecía importante, estrenat al D’A, festival del qual s’ha convertit en un habitual i hi ha anat presentant la resta de la seva filmografia: La maldita primavera, Puta y amada, ¡Corten!, nominada al premi Arrebato als Premios Feroz, fins al seu darrer film, Reir, cantar, tal vez llorar.
Si hi ha un cineasta que hagi retratat l’underground de la Barcelona actual, aquest és Marc Ferrer. Nacut a Sabadell l’any 1984, és un cineasta que no es mou en els estàndards de la indústria i, de fet, els intenta dinamitar. Considerat per molts el cronista d’una generació queer, precària i exquisidament trash, treballa sempre amb equips petits i rodejat de les seves amistats, a qui considera i atorga el paper d’stars, com si es tractés d’un Andy Warhol a la catalana, a més d’oferir aparicions estel·lars a icones pop com Yurena o Mònica del Raval. Va ser l’encarregat d’obrir, el gener de 2021, la primera edició del cicle Dies curts a la Filmoteca.