Premsa

Les darreres obres de Jean-Luc Godard al cicle ‘Forever Godard’

Adieu au langage

22/02/2023

L’experimentació amb la imatge i el so en l’etapa final del cineasta centra aquesta primera part d’un cicle transversal que continuarà al llarg de l’any. Fabrice Aragno, estret col·laborador en el darrer període de la filmografia de Godard, visitarà la Filmoteca per parlar del seu treball plegats en films com ‘Film socialisme’, ‘Adieu au langage’ o ‘Le Livre d’image’.

La Filmoteca de Catalunya proposa un record de Jean-Luc Godard, mort el setembre passat, amb el cicle transversal Forever Godard, estructurat en tres blocs, que mostra la influència cabdal del més trencador dels cineastes sorgits de la Nouvelle Vague en les formes de l’expressió cinematogràfica.

Aquest mes de març, la retrospectiva es presenta sota el títol Forever Godard. Darreres visions, i se centra en la darrera etapa de la seva carrera al costat del director de fotografia i muntador Fabrice Aragno, col·laborador imprescindible del cineasta des de 2002. Durant el retir suís a Rolle, a l’inici del nou mil·lenni, Godard se centra en l’exploració de la imatge i el so digital que li ofereix el videoassaig i estableix un nou discurs amb el qual reflexiona sobre els temes que li preocupen (la funció de l’art, la història, la catàstrofe contemporània...).

 

Fabrice Aragno

El cineasta ens acompanyarà a la Filmoteca per parlar del seu treball amb Godard en aquesta etapa novament experimental, trencadora i revolucionària, com ho és tota la filmografia del director suís.

Aragno es va graduar el 1998 a la l’Escola d’Art de Lausana i ha realitzar diversos curts, com Luchando frijoles - Cuba de un día a otro (1997) el seu treball de graduació Dimanche (1998), presentat al festival de Cannes, Le Jeu (2003), i Autoure de Claire (2010). L’any 2002 entra en contacte amb Godard i col·labora com a assistent a Notre musique (2004), i en feines director de fotografia, muntatge i so en títols com Film socialisme (2010), Adieu au langage (2014) i Le livre d’image (2018).

Fabrice Aragno
Fabrice Aragno

 

Presència de Fabrice Aragno a la Filmoteca

Dijous 9 de març 18.00 h
Sala Laya
Presentació i col·loqui

Sessió múltiple

Bande-annonce pour le festival de Jihlava
Tràiler del Festival de Jihlava
JEAN-LUC GODARD, 2018. Suïssa. VOSC. 1’. DCP. 

Penser avec les mains Pensar amb les mans
FABRICE ARAGNO, 2018. Suïssa. VOSC. 5’. DCP. 

Poussières Pols
FABRICE ARAGNO, 2020. Suïssa. VOSC. 2’.

Le Livre d’image El llibre d’imatges
JEAN-LUC GODARD, 2018. Suïssa-França. VOSC. 85’. DCP.

Le livre d’image
Le livre d’image 

 

Divendres 10 de març 18.00 h
Sala Laya
Presentació

Sessió doble

Quod Erat Demonstrandum
FABRICE ARAGNO, 2012. Suïssa. VOSC. 26’. DCP.

“No és una pel·lícula «sobre» Jean-Luc Godard. La televisió suïssa em va demanar que realitzés una pel·lícula «sobre» ell, però em va fer vergonya. Estic amb Jean-Luc, treballem junts, així que no volia fer una pel·lícula objectiva sobre ell. Jo no estic «sobre» ell, simplement estic «amb» ell. Així que el vaig anar a veure, li ho vaig explicar i em va proposar que féssim alguna cosa junts” (Fabrice Aragno).

Film Catastrophe
PAUL GRIVAS, 2018. França. VOSE. 55’. DCP.

 

Quod Erat Demonstrandum
Quod Erat Demonstrandum

 

Amb la col·laboració de:

Consolat Suïssa