L'Arxiu Comarcal de la Selva rep en dipòsit definitiu el fons documental del cineasta Joaquim Jordà

Acte de dipòsit definitiu del Fons Joaquim Jordà a l'Arxiu Comarcal de la Selva

23/03/2018

Aquest matí ha tingut lloc, a Santa Coloma de Farners, l’acte de dipòsit definitiu del fons documental del cineasta Joaquim Jordà i Català (Santa Coloma de Farners, 1935 -Barcelona, 2006) a l’Arxiu Comarcal de la Selva. El fons, donat per la família a l’Ajuntament de la ciutat on va néixer Jordà, s’integra així definitivament en els fons documentals de l’Arxiu Comarcal, que en garantirà la seva conservació, l’accés a investigadors i interessants en el cinema i la seva difusió.

L'extens fons documental i bibliogràfic documenta la l’activitat de Joaquim Jordà com a cineasta, professor d’universitat i traductor.

Aquest matí ha tingut lloc, a Santa Coloma de Farners, l’acte de dipòsit definitiu del fons documental del cineasta Joaquim Jordà i Català (Santa Coloma de Farners, 1935 -Barcelona, 2006) a l’Arxiu Comarcal de la Selva. El fons, donat per la família a l’Ajuntament de la ciutat on va néixer Jordà, s’integra així definitivament en els fons documentals de l’Arxiu Comarcal, que en garantirà la seva conservació, l’accés a investigadors i interessants en el cinema i la seva difusió.

A l’acte hi ha participat Joan Martí i Bonmatí, alcalde de Santa Coloma de Farners; Jusèp Boya, director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat; Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya; Jordi Balló i Glòria Salvadó, professors del Departament de Comunicació la Universitat Pompeu Fabra i investigadors, tots dos, del grup de recerca Col·lectiu d’Investigació Estètica dels Mitjans Audiovisuals (CINEMA) de la mateixa universitat. Alhora, Glòria Salvador és la directora del centre de la mateixa universitat Numax. Centre d'Estudis Joaquim Jordà, centre al qual també participa la Filmoteca de Catalunya, entre d'altres institucions i persones particulars.

El gruix de la documentació prové de l’estudi que Joaquim Jordà tenia al barri del Raval de Barcelona, que va ocupar durant els darrers anys de la seva vida professional i acadèmica en aquella ciutat.

Joaquim JordàEls fons Jordà l'integren un extens fons documental i bibliogràfic que documenta la seva activitat professional com a cineasta -principalment com a realitzador i guionista-, professor universitari -de l’Escola superior de Sociologia de Barcelona, i posteriorment, de la Universitat Pompeu Fabra-, i traductor -de l’Editorial Anagrama, en la qual va col·laborar amb Jorge Herralde-. En la seva major part són documents que es daten entre finals de la dècada dels anys 70 del segle passat i l’any de la seva mort, el 2006.

Els fons de l’autor ocupa 6,1 metres lineals i aplega prop de 2.500 documents. Inclou documents de tres àmbits principals. El primer i de major interès són els documents relacionats amb l’activitat professional com a cineasta de Joaquim Jordà. Inclou en aquest bloc nombroses versions, anotades i corregides per l’autor, de guions d’algunes de les seves pel·lícules, com ara Un cos al bosc (1996), Mones com la Becky (1999) i Numax presenta (2005, que reprèn el títol i tema de la pel·lícula original seva de 1980); a més, en alguns casos, de materials de documentació i localització de les pel·lícules, fotografies i diaris de rodatge. Aquest bloc del fons inclou també guions, propis i d’altres, de la sèrie de TVE Turno de oficio (1986-1987), produïda per B.M.G Films, en la qual Jordà també va participar. Com a part de la seva activitat professional com a cineasta els fons inclou també documentació relativa a la participació de Jordà en festivals de cinema (programes, acreditacions, etc.) i la seva tasca de jurat en algun d’ells.

Els fons documental Jordà es completa encara amb part de la seva biblioteca personal, que aplega obres d’assaig especialitzades en temes de cinema, de ficció i poesia, un extens catàleg fílmic en cintes de vídeo, de distribució comercial, que el mateix autor havia catalogat; i un important bloc de premsa, revistes i altre material de propaganda política de grups d’esquerra i extrema esquerra, que data dels anys setanta del segle passat i posterior, amb els quals l’autor col·laborava o tenia afinitat política. Aquest darrer conjunt inclou publicacions que per si mateixes poden ésser d’especial interès per a l’estudi del moviment obrer i socials a la Barcelona dels anys 70 i 80 del segle passat. De la documentació de l’arxiu es dedueix que Joaquim Jordà mateix va participar a fundar alguna d’aquestes publicacions (Teoria pràctica, del grup d’esquerres Autonomia Obrera).

El segon aspecte que documenta l’arxiu és l’activitat acadèmica de Joaquim Jordà com a professor universitari, que havia impartit cursos de postgrau i de llicenciatura de comunicació i cinema, els darrers anys de la qual, a la Universitat Pompeu Fabra. El catàleg del fons inclou en aquest apartat programes d’estudis i, principalment, treballs i guions d’alumnes que mai va retornar als estudiants.

El tercer aspecte que documenta l’arxiu és l’àmbit purament personal del cineasta. Inclou agendes de telèfons, contractes privats i informes mèdics, entre d’altres, la difusió dels quals és subjecte a les restriccions d’accés a dades sensibles de caràcter personal, generals, per criteris arxivístics i de legalitat, a tota mena de documentació privada.

Actualment, l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i l’Arxiu Comarcal treballen en el projecte d’una exposició, que s’inaugurarà el proper mes de novembre de 2018, en la qual es mostraran al públic alguns dels documents més significatius de l’arxiu Jordà.