Premsa

L'Any Guimerà a la Filmoteca

Maria Rosa, Cecil B. DeMille

01/04/2024

En el marc de les activitats de commemoració del centenari de la mort del dramaturg que promou la Institució de les Lletres Catalanes, es podran veure dues adaptacions cinematogràfiques de les seves obres. Dijous 11 d’abril a les 18.00 h a la Sala Laya el cineasta Albert Serra presentarà la versió de ‘Maria Rosa’ que va realitzar Cecil B. DeMille el 1916, i el 25 d’abril es presentarà la digitalització de ‘La hija del mar’, dins del cicle ‘Història permanent del cinema català’.

La Filmoteca de Catalunya s’afegeix a la commemoració el centenari de la mort d’Àngel Guimerà (1845-1924), promoguda per la Institució de les Lletres Catalanes. Guimerà és el dramaturg català de més projecció internacional, ha estat un referent per a molts autors dramàtics de maneres diferents, des de Sagarra a Ramon Vinyes o, més recentment, Josep M. Benet i Jornet o Sergi Belbel entre d’altres. També va destacar per la seva obra poètica, com a ideòleg del catalanisme, i es va convertir en un personatge popular pel seu tarannà bonhomiós i la seva actitud liberal.

 

Any Guimerà

 

L’autor més emblemàtic de la tradició dramàtica catalana va ser proposat com a candidat al premi Nobel en diverses ocasions. Les seves obres van ser traduïdes a moltes llengües i, en alguns casos, van donar lloc a versions cinematogràfiques i operístiques.

Dues de les adaptacions a la pantalla de les seves obres són les protagonistes d’aquest record: Maria Rosa (Cecil B. DeMille, 1916) i La hija del mar (Antoni Momplet, 1953). El film de DeMille comptarà amb la música en directe composta i interpretada per Jorge Gil Zulueta, i la sessió, dijous 11 d’abril a les 18.00 h a la Sala Laya, tindrà com a presentador el director Albert Serra. La hija del mar forma part també del cicle Història permanent del cinema català, i es podrà veure en la digitalització recent que se n’ha fet dins del pla Visibilitzem el cinema català. Romà Guardiet i Ferran Alberich presentaran aquest film força desconegut que va suposar el debut al cinema de Mercedes de la Aldea, jove i prometedora actriu de teatre que malauradament va morir de forma tràgica només un any després, durant el rodatge de la que havia de ser la seva segona pel·lícula, Lo que nunca muere de Julio Salvador. Tenia només 23 anys.

La hija del mar
La hija del mar

 

Amb la col·laboració de:

ILC