Premsa

La mirada crítica a Amèrica del documentalista Steve James, a la retrospectiva de l’Americana Film Fest

26/02/2020

La seva filmografia ofereix retrats gens complaents de la societat americana, denunciant les injustícies i el racisme intrínsec que amaga. James ha estat nominat a l’Oscar dos cops per ‘Hoop Dreams’ (1994) i ‘Abacus: Small Enough to Jail’ (2016), que inaugura la retrospectiva dimarts 3 d’abril amb la seva presència.

El prestigiós documentalista Steve James, nominat a l’Oscar en dues ocasions, és el protagonista de la retrospectiva del Festival de Cinema Independent Nord-americà de Barcelona, l’Americana 2020. La Filmoteca de Catalunya acollirà aquesta retrospectiva, del 3 al 6 de març, i rebrà la visita del cineasta com a convidat especial del festival. James ofereix retrats gens complaents de la societat americana, denunciant les injustícies, les desigualtats i el racisme intrínsec que amaga. Convertint els marginats en herois, el seu cinema ha descobert al públic històries de superació i petites victòries de comunitats condemnades a l’extraradi, amb una càmera que cerca la veritat en les mirades, els gestos i les imatges d’arxiu.

El cicle inclou quatre dels documentals de James: Hoop Dreams (1994), film finalista a l’Oscar en què segueix la pista a dos estudiants afroamericans mentre persegueixen el seu somni de convertir-se en jugadors professionals de bàsquet; Life itself (2014), on narra la vida de Roger Ebert, un dels crítics de cinema més influents dels Estats Units, i el primer escriptor que va rebre el Premi Pulitzer per les seves crítiques de cinema; The Interrupters (2011), sobre exmembres d’una banda dels barris de Chicago que decideixen treballar com a mediadors per eliminar la violència als carrers i acaben sent més eficients que la policia, i Abacus: Small Enought to Jail (2017), la segona nominació a l’Oscar de James, on una petita institució financera es converteix en l’única companyia jutjada durant la crisi hipotecària dels Estats Units del 2008.

El festival també estrenarà dins la seva programació la sèrie documental de 10 episodis America to me, que Steve James ha codirigit amb Bing Liu, Rebecca Parrish i Kevin Shawentre, una mirada a la desigualtat d’oportunitats que pateix la comunitat afroamericana fins i tot en una de les escoles públiques més progressistes i amb més diversitat de Chicago (Cinema Zumzeig 4, 5, 6 i 7 de març).