Premsa

La Filmoteca present a diversos festivals internacionals amb restauracions i digitalitzacions recents

Tren de sombras

09/03/2023

Les restauracions recents de 'De quelques évènements sans signification' (Mostafa Derkaoui, 1974) i 'La Montagne Infidèle' (Jean Epstein, 1923) i la digitalització de 'Tren de sombras' (José Luis Guerin, 1997), un dels títols que forma part del Pla de digitalització sistemàtic dels fons fotoquímics que duu a terme la Filmoteca de Catalunya amb la col·laboració de l’ESCAC, travessen fronteres. Els propers dies es presentaran al festival Toute la mémoire du monde de la Cinémathèque francesa, el Festival de Málaga i El Festival Internacional de Cine Documental de Navarra Punto de vista.

El prestigiós festival Toute la mémoire du monde, organitzat per la Cinémathèque francesa, projecta demà divendres 10 i dissabte 11 de març les restauracions de La Montagne Infidèle de Jean Epstein i De quelques événements sans signification

El film d’Epstein també serà l’1 d’abril a la sessió de cloenda de Punto de vista, Festival Internacional de Cine Documental de Navarra.

El Festival de Málaga acollirà el proper dimecres 15 de març l’estrena especial de la digitalització de Tren de sombras, de José Luis Guerín, realitzada per la Filmoteca amb la col·laboració de l’ESCAC. Tren de sombras es presentarà l’abril a la seu de la Filmoteca al Raval en el marc del cicle Història permanent del cinema català, coincidint amb l’edició del film en Blu-ray.

Així es desenvolupa el procés d’internacionalització, que és una de les vocacions de la Filmoteca, i es dona sentit i visibilitat a la tasca del Centre de Conservació i Restauració, amb la difusió de les restauracions i digitalitzacions del material que es preserva a l’arxiu, i s’acompleix el lema del Pla de digitalització, ‘Visibilitzem el cinema català.

 

‘La Montagne Infidèle’ (Jean Epstein, 1923)

Toute la mémoire du monde
Cinémathèque francesa
Dissabte 11 de març 14.30 h

Punto de vista
Festival Internacional de Cine Documental de Navarra
Dissabte 1 d’abril
Sessió de cloenda

La Montagne Infidèle

Restauració del film de Jean Epstein del 1923 La Montagne Infidèle, la peça que faltava de l’obra del cineasta i teòric francès i un dels milers de films del període mut lamentablement desapareguts. Es tracta d’un documental de 24 minuts en dues parts que recollia la violenta erupció volcànica al vessant nord l’Etna del juny de 1923. La troballa el 2021 d’una còpia completa del film en el fons Pere Tresserra, dipositat al Centre de Conservació i Restauració, ha permès la digitalització i restauració d’aquest material 99 anys després de la seva estrena. Així s’ha pogut incorporar per fi la pel·lícula a l’obra d’Epstein i a la història del cinema documental.

 

De quelques évènements sans signification (Mostafa Derkaoui, 1974)

Toute la mémoire du monde
Cinémathèque francesa
Divendres 10 de març 19.30 h

De quelques évènements sans signification

Un film polític que destaca la singularitat del llenguatge cinematogràfic i la seva relació amb la societat, i que va ser prohibit sota les lleis de censura del país. En els barris obrers de Casablanca, els cineastes pregunten a un seguit de joves sobre la seva connexió amb el cinema marroquí, mentre que un treballador, descontent amb el seu lloc de treball, assassina el seu cap. Els negatius es van processar en un laboratori espanyol i, després del seu muntatge al Marroc, van ser traslladats de Madrid a Barcelona per ser inflats de 16 a 35 mm. La pel·lícula va ser exhibida en un festival de cinema de París, però la seva difusió es va veure limitada a còpies clandestines en VHS i DVD. Quaranta anys més tard, el material original -procedent d’un laboratori que havia fet fallida l’any 1999- va passat a les col·leccions de la Filmoteca de Catalunya, on es va iniciar el procés de restauració sota la supervisió de Mostafa Derkaoui i el seu germà Abdelkrim, el director de fotografia. Avui, aquesta pel·lícula, meitat documental, meitat de ficció, i associada als moviments de la Nouvelle Vague dels anys 60, demostra la seva modernitat en el context de la història del cinema marroquí.

 

Tren de sombras (José Luis Guerin, 1997)

Festival de Málaga
Estrena especial
Dimecres 15 de març 18.30 h

Història permanent del cinema català

L’estiu del 1930, un advocat francès va rodar un film familiar al jardí d’una casa a Le Thuit i va morir pocs mesos després. La càmera de Guerín explora aquest espai alhora que tracta de reconstruir l’hipotètic passat, establint un joc fascinant sobre el poder de les imatges i els secrets que, inesperadament, queden amagats dins el cel·luloide. És una pel·lícula inclassificable que va guanyar el Premi Méliès d’Or al millor film fantàstic europeu i el premi de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC) al Festival de Sitges. Tren de sombras, el espectro de le Thuit, producció de Films 59, la productora de Pere Portabella, amb direcció de José Luis Guerín, és un dels primers llargmetratges digitalitzats gràcies al Pla de digitalització que ha engegat la Filmoteca de Catalunya en col·laboració amb l’ESCAC, i es presentarà el mes d’abril a la seu de la Filmoteca al Raval en el marc del cicle Història permanent del cinema català, coincidint amb l’edició del film en Blu-ray.