La Filmoteca a la Fira Modernista de Terrassa

08/05/2020

Aquest any a causa de les mesures de confinament i prevenció de la COVID-19 la Fira Modernista de Terrassa es fa de manera virtual. I com hem fet els darrers anys, la Filmoteca de Catalunya hi vol participar activament en una de les festes més populars de la ciutat que acull el nostre Centre de Conservació i Restauració.

Enguany hem triat un títol per celebrar que fa més de 120 anys que Terrassa està lligada al cinema, en ple Modernisme, i ara a més, és ciutat creativa del cinema per la Unesco gràcies a la seva activitat industrial en el Parc Audiovisual, formativa a l’ESCAC o de conservació de la memòria al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya.

 

D’acord a la premsa local el 17 d’abril de 1897, es va fer la primera projecció a Terrassa, si més no documentada, Adolfo Arrengo era el firaire que va publicitar l’arribada de la darrera novetat el Cinematographe Lumiere  al Teatro Retiro de la ciutat egarenca.

De les dues pel·lícules anunciades, no en tenim cap a les nostres col·leccions però el mateix Arrengo el més següent va a Granollers, i en la l’anunci que fa aleshores apareix el títol “Luchadores”; tenint en compte que els films de l’època duràvem menys d’un minut, era habitual fer una selecció dels títols del programa per a l’anunci a la premsa, però després es projectàvem més títols dels anunciats.

Així doncs, molt probablement “Luchadores” es va projectar a Terrassa l’abril de 1897, però quin és aquest film? Segons Letamendi, historiador especialitzat en aquest període, es correspon a 'Boxeurs' 1897 de la productora Lumière, i que ha estat recuperat, identificat, catalogat, restaurat i digitalitzat al 2CR.