‘Imatges dels antípodes’, viatgem a Austràlia i Nova Zelanda en companyia del Grec

03/07/2019

Bruce Beresford, director entre d’altres de ‘Tot passejant miss Daisy’, ens acompanyarà per presentar el seu darrer film, ‘Ladies in Black’ (2018), i per obrir un cicle que inclou noms Baz Luhrmann, Jane Campion, Peter Weir o George Miller.

La Filmoteca continua la col·laboració que va engegar l’any passat amb el Grec Festival de Barcelona, i aquest juliol l’acompanya en el seu viatge a Austràlia i Nova Zelanda.

El cicle Imatges dels antípodes  inclou l’acció apocalíptica en l’àrid paisatge del desert australià de Mad Max: Fury Road (George Miller, 2015), l’epopeia romàntica de l’Australia (2008) de Baz Luhrmann, la fidel i emotiva reconstrucció de la mítica batalla de la Primera Guerra Mundial de Peter Weir a Gallipoli (1981), la fantàstica odissea medieval de  Vincent Ward a The Navigator,  la divertida quotidianitat a ritme d’Abba de Muriel’s Wedding (P.J. Hogan, 1994), o les primeres passes de cineastes consagrats com Jane Campion. 

Un viatge cinematogràfic pels nostres antípodes amb un guia de luxe: el director Bruce Beresford, autor entre d’altres de l’oscaritzada Tot passejant Miss Daisy, que ens visitarà per presentar algunes de les seves pel·lícules, com la inèdita entre nosaltres Ladies in Black (Senyoretes de negre, 2018), protagonitzada per Julia Ormond, i The Fringe Dwellers (1985).    

Bruce Beresford és considerat un dels representants de la nova onada de cinema australià dels anys setanta i vuitanta, al costat de Peter Weir, Georges Miller o Gillian Armstrong, aconsegueix el primer gran èxit amb Breaker Morant (1979), centrat en un judici militar a la Sud-àfrica de la guerra dels bòers, pel qual va rebre una nominació a l’Oscar al millor guió adaptat. Això li obre les portes de Hollywood, on el 1983 dirigeix Tender Mercies, nominada a l’Oscar a millor pel·lícula i direcció, i guanyadora del premi per al seu protagonista, Robert Duvall. Més endavant ha dirigit, entre d’altres, Crimes of the Heart (1986) i Tot passejant miss Daisy (1989), gran triomfadora als Oscar tot i que Beresford no va ser nominat com a director. 

La seva darrera pel·lícula, que presentarà a la Filmoteca, és Ladies in Black (2018), protagonitzada per un grup de dependentes d’uns grans magatzems al Sydney de finals dels anys cinquanta. Bruce Beresford també s’ha destacat com a director de muntatges d’òpera i el 2007 va escriure el llibre Josh Hartnett definitely wants to do this… True Stories from a Life in the Screen Trade (2007), un esmolat retrat de les bambolines, els mecanismes, les intrigues i les vanitats de la indústria cinematogràfica a partir de les seves experiències a Hollywood.

 

amb la col·laboració de:

Imatge eliminada.Imatge eliminada.