Premsa

Homenatge a Helga Liné, la dama del fantaterror

La Dama del Fantaterror

27/10/2021

La veterana actriu va esdevenir una de les icones del cinema de terror espanyol de la dècada dels setanta del segle passat. La sessió, diumenge 14 de novembre amb la presència d’Helga Liné, inclou un dels seus films més populars, ‘Pánico en el Transiberiano’, i el curt documental d’homenatge ‘La Dama del Fantaterror’, de Diego López.

Nascuda a Berlín el 1932, el 1940 Helga Liné fuig amb la seva família de l’Alemanya nazi i es refugia en un primer moment a Portugal, on s’introdueix en el món artístic amb la dansa i el circ. Després de fer de model i de vedet de revista i algunes primeres incursions al cinema a Portugal, a partir dels anys 60 s’instal·la a Espanya, on enceta una prolífica filmografia que inclou tota mena de gèneres: terror, comèdies, spaghetti westerns, pèplums, aventures de pirates, històries de misteri, giallos, pel·lícules eròtiques... que la converteixen en una actriu de culte per als amants del cine de sèrie B.

Papers destacats en films per al lluïment de la nena prodigi Rocío Dúrcal com Canción de juventud o Rocío de La Mancha; comèdies amb Paco Martínez Soria, a les ordres de Mariano Ozores o títols clau del landisme i el destape, marquen una trajectòria que també fa parada a Itàlia i que a partir de la dècada dels 70 s’especialitza en el gènere fantàstic i de terror, el que li dona més popularitat i rellevància internacional. Una insòlita carrera que també la porta a principis dels 80 a ser la mare de Javi a la mítica sèrie televisiva d’Antonio Mercero Verano azul i a entrar en l’univers Almodóvar a Laberinto de pasiones i La ley del deseo. Els darrers anys va traslladar la seva residència a l’Argentina i ha centrat la seva activitat en el teatre.

La Dama del Fantaterror

El 2018 Helga Liné va rebre el premi honorífic Nosferatu de la secció Brigadoon del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges en reconeixement a la seva trajectòria. Precisament és el director d’aquesta secció del festival, Diego López, qui signa el curt documental La Dama del Fantaterror, un homenatge a aquesta figura icònica de l’horror i el fantàstic espanyol de fa cinc dècades.

Un dels títols més destacats d’aquella etapa va ser Pánico en el Transiberiano (Eugenio Martín, 1972). El film va fer carrera internacional amb un repartiment encapçalat per Christopher Lee i Peter Cushing que, en un espai tan suggeridor com el mític Transsiberià, s’enfronten a Satanàs i a la seva legió de possessos. Amb un guió premiat al Festival de Sitges, la pel·lícula té una estètica deutora de la Hammer o la Tigon, i Helga Liné hi fa el paper de Natasha, una dona tan seductora com misteriosa que viatja sense bitllet i que dorm al mateix compartiment que la parella protagonista.

Pánico en el Transiberiano
Pánico en el Transiberiano

 

Amb la col·laboració de:

logo