Premsa

Homenatge a Carlos Saura

Homenatge a Carlos Saura

20/04/2023

Divendres 5 de maig a les 20.00 h a la Sala Chomón es recordarà el cineasta recentment desaparegut en un acte organitzat per l’Acadèmia del Cinema Català, l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España i la Filmoteca. Hi assistiran l’actriu Eulàlia Ramon, parella de Saura, i la productora Anna Saura, filla del mestre aragonès, que presentaran la projecció del film ‘Pajarico’.

L’Acadèmia del Cinema Català i l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España tornen a agermanar-se al maig per a rendir un homenatge mutu als seus premiats honorífics: el cineasta Carlos Saura, Goya d’Honor 2023, i el periodista Jaume Figueras, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2023.

L’Acadèmia del Cinema Català, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i l’Academia de Cine de España, recordarà Carlos Saura a Barcelona. El cineasta, escriptor, fotògraf, dibuixant i director d’escena, que va morir el passat 10 de febrer, va rebre en la 37a edició dels Premis Goya l’homenatge de tota la professió, “per la seva extensa i personalíssima aportació creativa a la història del cinema espanyol des de finals dels anys 50 fins a l’actualitat”.

El divendres 5 de maig, a les 20.00 h a la Sala Chomón, tindrà lloc una taula rodona que aprofundirà en les claus de la seva cinematografia, de la mà de Fernando Méndez-Leite, president de l’Academia de Cine de España; Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català; Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya; l’actriu Eulàlia Ramon, parella de Carlos Saura, i la productora Anna Saura, filla del mestre aragonès. La sessió es completarà amb la projecció de Pajarico, film del cineasta amb accent autobiogràfic.

 

Pajarico
CARLOS SAURA, 1997. Int.: Francisco Rabal, Alejandro Martínez, Dafne Fernández, Eusebio Lázaro, Manuel Bandera, Juan Luis Galiardo. Espanya. VE. 100’. Arxiu digital.

Pajarico
Pajarico

Mentre els seus pares tramiten el divorci un nen viatja a Múrcia per primera vegada per passar una temporada amb els seus avis paterns.

“Hi ha bastant de la meva infantesa, tot i que no és una autobiografia. He tractat de reflectir les atmosferes, les sensacions que em produeix Múrcia: la calor, la sensualitat, l’horta, la lluminositat de la ciutat. També he volgut fer un retrat de la família espanyola, sobretot de la família mediterrània tradicional” (Carlos Saura).

 

Reconeixement a Jaume Figueras a Madrid

Jaume Figueras, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2023, participarà virtualment en l’homenatge que l’Academia de Cine li retrà en la seva seu madrilenya el 12 de maig, a les 19.00 h, amb una trobada en la qual participarà Fernando Méndez-Leite i inclourà la projecció de La piel quemada, de Josep Maria Forn. Figueras ha rebut el Gaudí d’Honor per “la seva importància com a cronista de cinema, clau per a la generació de vocacions cinematogràfiques d'aquest país”, així com “per la seva visió lliure i apassionada com a programador i artífex d’un circuit de cinemes”.

 

Amb la col·laboració de:

Academia Cinema Català Academia Artes Ciencias Cine