Premsa

Història permanent del cinema català: una finestra per visibilitzar les digitalitzacions de la Filmoteca

Història permanent del cinema català

05/02/2023

Un cop al mes el patrimoni fílmic català que preserva la Filmoteca tindrà visibilitat en aquest cicle transversal, gràcies al Pla sistemàtic de digitalització dels fons fotoquímics que es duu a terme amb la col·laboració de l’ESCAC. La programació s’obre dimarts 21 de febrer a les 18.00 h a la Sala Laya amb les digitalitzacions del llarg ‘A tiro limpio’ i el curt ‘Lecciones de cinematografía’, tots dos de Paco Pérez-Dolz, en una sessió presentada per Ferran Alberich, coordinador del Pla de digitalització.

La posada en marxa d’un pla sistemàtic de digitalització del nostre fons patrimonial, en col·laboració amb l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), ha fet finalment realitat la visibilització d’un seguit de títols clau en la història del cinema català, produïts entre el 1940 i el 2014, que estan ben conservats en el seu format analògic, però que no són projectables en el parc digital d’exhibició actual.

La Filmoteca obre, amb aquestes digitalitzacions, una Història permanent del cinema català, que inclourà la desena de llargmetratges que es digitalitzaran anualment, així com les preestrenes o els homenatges que es programen regularment. Les pantalles de la Filmoteca de Catalunya seran les primeres a mostrar-los. Altres projeccions de films clàssics i contemporanis s’afegiran a aquesta finestra permanentment oberta sobre el nostre cinema.

Durant l’any 2022 s’han digitalitzat vuit llargmetratges i vuit curtmetratges realitzats a Catalunya a partir dels anys quaranta del segle passat i dels quals no es disposa de còpies digitals. A partir del 2023, i en els propers exercicis, una comissió externa i representativa del sector cinematogràfic determinarà els títols que es digitalitzaran, a proposta de la Filmoteca, seguint els criteris de l’estat de conservació, la manca de còpies digitals disponibles i la conformitat dels propietaris dels drets a cedir-los per a ús cultural.

 

Visionament en línia

Tots els títols estaran disponibles en línia al canal Filmoteca de Catalunya de Vimeo quinze dies després de la seva projecció a sala i durant un mes.

A tiro limpio
A tiro limpio

 

Inauguració del cicle ‘Història permanent del cinema català’

Cada mes d’aquest any 2023 es presentaran els llargs i els curts digitalitzats el 2022, acompanyats per algunes de les persones implicades en aquests títols.

Obriran la programació A tiro limpio (1964), clàssic del cinema policíac barceloní i el curt didàctic Lecciones de cinematografía (1956), tots dos de Paco Pérez-Dolz, que va ser docent de l’ESCAC, on una de les aules porta el seu nom.

Presentarà la sessió el coordinador del Pla de digitalització Ferran Alberich, historiador i restaurador i recent Premi Nacional de Patrimoni Audiovisual del ministeri de Cultura.

 

Amb la col·laboració de:

Logo ESCAC