Visibilitzem el cinema català (1940-2014)
La posada en marxa d’un pla sistemàtic de digitalització del nostre fons patrimonial, en col·laboració amb l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), ha fet finalment realitat la visibilització d’un seguit de títols clau en la història del cinema català, produïts entre el 1940 i el 2014, que estan ben conservats en el seu format analògic, però que no són projectables en el parc digital d’exhibició actual.
Obrim, amb aquests, una Història permanent del cinema català, que inclourà la desena de llargmetratges que digitalitzem anualment, així com les preestrenes o els homenatges que programem regularment. Les pantalles de la Filmoteca de Catalunya seran les primeres a mostrar-los. Altres projeccions de films clàssics i contemporanis s’afegiran a aquesta finestra permanentment oberta sobre el nostre cinema.
Durant l’any 2022 s’han digitalitzat vuit llargmetratges i vuit curtmetratges realitzats a Catalunya a partir dels anys quaranta del segle passat i dels quals no es disposa de còpies digitals. A partir del 2023, i en els propers exercicis, una comissió externa i representativa del sector cinematogràfic determinarà els títols que es digitalitzaran, a proposta de la Filmoteca, seguint els criteris de l’estat de conservació, la manca de còpies digitals disponibles i la conformitat dels propietaris dels drets a cedir-los per a ús cultural. Així, es preveu que cada any el catàleg augmenti en deu llargmetratges i una desena de curtmetratges digitalitzats.
Projeccions a la Filmoteca
Ara us presentem els títols programats dins del cicle anomenat Història permanent del cinema català durant aquest any 2023, en què cada mes s’inclourà la projecció d’uns dels títols digitalitzats, acompanyats per algunes de les persones protagonistes d’aquests films, així com la relació de títols triada per la comissió per ser digitalitzats durant el 2023 i que es podran veure a les nostres sales el 2024.
Arranquem amb A tiro limpio (1964), un clàssic del cinema policíac barceloní realitzat per Paco Pérez-Dolz, també autor del curtmetratge didàctic Lecciones de cinematografía. Seguiran, els mesos vinents, els llargmetratges següents: Los felices 60 (Jaime Camino, 1963), Tren de sombras (José Luis Guerín, 1997), Boom Boom (Rosa Vergés, 1990), Vida de familia (Josep Lluís Font, 1963), Furia española (Francesc Betriu, 1975), Un vaso de whisky (Juli Coll, 1959) i La ciutat cremada (Antoni Ribas, 1976).
Visionament en línia
Tots els títols estaran disponibles en línia al canal Filmoteca de Catalunya després de la seva projecció a sala i durant un mes.
Amb la col·laboració de:
Agraïments
Jordi Artigas, Esther Cases, Films 59 (Pere Portabella, Pasqual Otal, Jordi Vidal, Àxel Bosch), Films de l’Orient (Sandra i Marta Forn), Teresa Font, Adelaida Frias, Fundació Privada Palau (Anna Maluquer), Olga Giralt, Motion Pictures (Tony Albert), Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (Natalia Chiner), Rosa Vergés, Video Mercury Films (Enrique Cerezo, Carlos Bernases).