Premsa

Exposició ‘Manoel de Oliveira, fotògraf’

26/10/2022

El descobriment d’una faceta desconeguda del llegendari cineasta portuguès en una mostra de la Casa do Cinema Manoel de Oliveira-Fundação de Serralves comissariada per António Preto. Una extensa retrospectiva de la filmografia d’Oliveira acompanyarà durant els mesos de novembre i desembre l’exposició, que es podrà visitar fins al 28 de febrer de 2023.

Les cent i escaig imatges que es presenten a l’exposició Manoel de Oliveira, fotògraf són una de les grans sorpreses que l’arxiu personal del director, dipositat íntegrament a la Fundação de Serralves (Porto), tenia en reserva. Aquestes fotografies, fetes entre finals dels anys trenta i mitjans dels cinquanta, emmagatzemades durant diverses dècades i majoritàriament inèdites, no solament revelen una faceta desconeguda de Manoel de Oliveira —la seva activitat com a fotògraf—, sinó que també obren noves perspectives sobre com es va desenvolupar la seva carrera cinematogràfica.

El pas d’Oliveira per la imatge estàtica va ser una etapa decisiva en la seva carrera com a cineasta. En diàleg tant amb el pictorialisme com amb el constructivisme i els experiments de la Bauhaus, les seves fotografies es troben a mig camí entre l’exploració dels valors clàssics de la composició i l’esperit modern que inspira les seves primeres obres.

Les imatges que ara es mostren a la Filmoteca de Catalunya afegiran sens dubte un nou capítol a la història de la fotografia portuguesa de la dècada del 1940. Són, sobretot, un valuós instrument per entendre millor la manera en què Oliveira va dirigir la fotografia en les seves pròpies pel·lícules durant un període de deu anys. També contextualitzen, des d’una perspectiva més àmplia, l’estricta composició i l’enquadrament que defineixen el seu cinema.

Exposició comissariada per António Preto i coproduïda per la Casa do Cinema Manoel de Oliveira-Fundação de Serralves i la Filmoteca de Catalunya. Amb la col·laboració de l’Institut Camões.

Horari:
De dimarts a divendres, de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 21.00 h.
Dissabte i diumenge, de 16.00 h a 21.00 h.

Entrada gratuïta

Foto exposició 'Manoel de Oliveira, fotògraf'
Retrat de Maria Isabel Carvalhais, c.1939. Manoel de Oliveira. Casa do Cinema Manoel de Oliveira. Fundação de Serralves

 

Activitats relacionades

Del 8 de novembre al 27 de desembre de 2022
Retrospectiva Manoel de Oliveira

Dimarts 8 de novembre de 2022 19.00 h Sala Laya
Sessió inaugural.
Projecció dels curtmetratges: Douro, una faina flavial, 1931 O Pintor e a Cidade, 1956 Presentació a càrrec d’António Preto, comissari de l’exposició, d’Ana Pinho, presidenta de la Fundação de Serralves, i de José Manuel Costa, director de la Cinemateca Portuguesa.

Dimecres 9 de novembre de 2022 20.00 h Sala Chomón
Projecció de Visita ou Memórias e confissões (Visita o Records i confessions, 1982), film autobiogràfic de “records i confessions” que Manoel de Oliveira va rodar a principis dels vuitanta amb la condició que només fos exhibida després de la seva mort.
Presentació a càrrec de José Manuel Costa, director de la Cinemateca Portuguesa.

Dimarts 13 de desembre de 2022 19.00 h Sala Laya
Conferència: L’elogi de la llum. Aproximació al context fotogràfic europeu dels anys vint i trenta. A càrrec de Marta Dahó

Divendres 2 de desembre de 2022 18.00 h Sala d’exposicions i Sala Laya
Oliveira vist per... Glòria Salvadó.
Visita comentada a l’exposició i presentació de la pel·lícula Porto da minha infância (2001).

Dijous 19 de gener de 2023 18.30 h Sala d’exposicions (data per confirmar)
Oliveira vist per...Pedro Costa. 
Visita comentada a l’exposició.