Premsa

Els passos dobles. Amanda Villavieja: el so al cinema

Amanda Villavieja

13/03/2025

Isaki Lacuesta passa el relleu del programa ‘Els passos dobles’ a Amanda Villavieja, una de les dissenyadores de so més destacades i creatives del país. La sonidista presentarà tres de les seves feines que ha triat especialment per a l’ocasió i les emmirallarà amb títols d’altres filmografies, a més d’oferir una classe magistral adreçada a estudiants de cinema sobre la seva especialitat, en què ha excel·lit en col·laboracions amb José Luis Guerín, Mercedes Álvarez, Óliver Laxe, Pilar Palomero, Mar Coll, Jonás Trueba o el mateix Isaki Lacuesta.

La segona entrega d’Els passos dobles reivindica l’art del disseny sonor, un dels oficis del cinema més infravalorats tot i haver experimentat una gran evolució en els darrers anys gràcies a un gran impuls creatiu potenciat per l’avanç tecnològic.

Per donar-li el valor que es mereix, la Filmoteca de Catalunya ha convidat la dissenyadora de so Amanda Villavieja (Barcelona, 1975), la qual farà dialogar alguns dels seus films amb d’altres que li han servit de referència o inspiració, a més d’oferir la classe magistral Pensar el so. La forma sonora com a eix d'expressió al cinema documental i de ficció dimecres 26 d’abril, adreçada a estudiants de cinema.

Des que es va iniciar en la professió amb En construcción (José Luis Guerín, 2001), Villavieja no ha parat de treballar en llargmetratges documentals i de ficció, i ha col·laborat amb cineastes com Isaki Lacuesta, Mercedes Álvarez, Óliver Laxe, Celia Rico, Pilar Palomero, Mar Coll, Neus Ballús, Ricardo Íscar o Jonás Trueba.

Influenciada per la concepció sonora del cinema europeu, Villavieja ha participat especialment en projectes en els quals el so és concebut com un motor narratiu mitjançant el qual és capaç de transmetre emocions, històries i textures sensorials.

 

Presència d’Amanda Villavieja a la Filmoteca

Presentació de dissenys de so propis

Dimecres 19 de març 20.00 h
Sala Chomón

Mimosas
ÓLIVER LAXE, 2016. Int.: Ahmed Hammoud, Shakib Ben Omar, Ikram Anzouli, Ahmed El Othemani. Espanya-Marroc-França-Romania-Qatar. VOSE. 96’. DCP.

Mimosas

Óliver Laxe construeix un viatge espiritual a través de l’Atles marroquí, on una caravana intenta portar un líder religiós ancià al seu lloc d’enterrament. Aquest western místic combina paisatges majestuosos amb una reflexió sobre la fe i el destí, i ofereix una experiència sensorial i contemplativa. Destaca la feina d’Amanda Villavieja com a dissenyadora de so: la meticulosa captura dels sons naturals —el vent, les passes sobre la roca, els ecos del desert— potencia la immersió en aquest relat. La seva tasca no només complementa la imatge, sinó que amplifica el pes emocional i espiritual de la travessia. Mimosas és una obra que transcendeix la narrativa convencional submergint-nos en una meditació visual i sonora inoblidable.

Segona sessió (sense presentació): dissabte 22 de març a les 18.00 h a la Sala Chomón.

Aquest film dialoga amb:

Professione: reporter El reportero
MICHELANGELO ANTONIONI, 1975. Int.: Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre, Ian Hendry. Itàlia-França-EUA-Espanya. VOSE. 124’. 35mm.

Professione: Reporter

El film comparteix amb Mimosas un enfocament contemplatiu, en el qual el viatge físic reflecteix cerques internes. En totes dues, el so és clau: a Professione: reporter, els paisatges sonors minimalistes recalquen el buit existencial del protagonista, mentre que a Mimosas el treball d’Amanda Villavieja captura la immensitat natural i espiritual del desert. Tots dos films converteixen el silenci i els sons ambientals en eines narratives essencials per evocar la soledat i el misteri que embolcalla els personatges.

Sessions (sense presentació): dijous 20 de març a les 17.00 h a la Sala Chomón i dimarts 25 de març a les 20.00 h a la Sala Chomón.

 

Dimecres 26 de març 20.00 h
Sala Chomón

Mercado de futuros
MERCEDES ÁLVAREZ, 2011. Catalunya. VOSE. 113’. DCP.

Mercado de futuros

Un retrat sobre el mercat de l’habitatge a Espanya a partir del boom immobiliari. L’espai de les nostres ciutats ocupen el centre del documental: els barris dormitoris, els macrocentres d’oci i consum, el parc temàtic, la ciutat com a ruta turística, la colonització dels centres històrics per franquícies… Aquesta nova ciutat s’expressa mitjançant una fira immobiliària, és a dir, un espai virtual, efímer, teatral i sense cap mena de memòria. Amanda Villavieja captura amb precisió l’ambient acústic dels espais urbans i els ecos del buit emocional propi del consumisme, i potencia la relació entre els sons quotidians i la memòria col·lectiva.

Segona sessió (sense presentació): diumenge 30 de març a les 18.00 h a la Sala Laya.

Aquest film dialoga amb:

Playtime
JACQUES TATI, 1968. Int.: Jacques Tati, Barbara Dennek, Jacqueline Lecomte, Valérie Camille, France Rumilly, France Delahalle. França-Itàlia. VOSC. 110’. DCP.

Playtime

Seguint les passes d’un grup de turistes per un París que no es diferencia gens de qualsevol altre monstre urbanístic del nostre planeta, Tati realitza una sàtira contundent del món deshumanitzat i funcional de la societat moderna. La irònica reconstrucció d’aquest escenari plastificat va ser la gran aposta del còmic francès amb aquest film considerat per molts la seva obra mestra.

Sessions (sense presentació): dijous 27 de març a les 17.00 h a la Sala Chomón i dissabte 29 de març a les 20.00 h a la Sala Chomón.

 

Divendres 4 d’abril 17.00 h
Sala Chomón

La virgen de agosto
JONÁS TRUEBA, 2019. Int.: Itsaso Arana, Vito Sanz, Joe Manjón, Isabelle Stoffel, Luis Heras, Mikele Urroz. Espanya. VE. 129'. DCP.

La virgen de agosto

Una noia decideix passar l’agost a Madrid i inicia una transformació personal. Jonás Trueba combina realisme i lirisme tot explorant el temps suspès, les trobades fortuïtes i la introspecció. Amb una narrativa fluida i diàlegs naturals, La virgen de agosto construeix una història íntima d’emocions subtils que troba en el disseny sonor d’Amanda Villavieja un pilar fonamental per a la seva atmosfera embolcalladora gràcies al qual Madrid no és només un teló de fons, sinó un personatge viu que respira a través dels seus sons.

Segona sessió (sense presentació): diumenge 13 d’abril a les 18.00 h a la Sala Laya.

Aquest film dialoga amb:

Vendredi soir
CLAIRE DENIS, 2002. Int.: Valérie Lemercier, Vincent Lindon, Hélène de Saint-Père, Hélène Fillières, Grégoire Colin. França. VOSC. 90'.

Vendredi soir

Valérie es disposa a començar una nova vida amb el seu xicot. Una vaga del transport públic provoca un embús monumental que la deixa atrapada al seu cotxe. Quan un home li demana que el porti, ella li obre les portes. Una història d’amor condensada i silenciosa que sorgeix d’una novel·la d’Emmanuèle Bernheim. Denis fa una traducció fidel en la qual a penes hi ha diàlegs, i es llança a una narració visual i sonora en una exhibició contundent de la fisicitat del seu cinema. El so, com a La virgen de agosto, és essencial per construir l’univers emocional dels personatges; però, mentre que el film de Trueba es recolza en el realisme sensorial, el de Denis juga amb l’abstracció.

Sessions (sense presentació): divendres 4 d’abril a les 21.00 h a la Sala Laya i diumenge 6 d’abril a les 18.00 h a la Sala Chomón.

 

Masterclass amb estudiants

Dimecres 26 de març 16.00 h
Sala Laya

Pensar el so. La forma sonora com a eix d'expressió al cinema documental i de ficció

Mitjançant l’anàlisi de fragments de pel·lícules, la dissenyadora de so Amanda Villavieja plantejarà diferents perspectives de la posada en escena sonora que convidarà a reflexionar sobre l'ús del so i la seva capacitat creativa.

Masterclass adreçada a estudiants universitaris/formació postobligatòria, titulars del carnet d'Aula de Cinema o l'abonament anual de Filmoteca Jove.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.