Premsa

Els millors films de l'any 2020

Vitalina Varela

01/04/2021

Una enquesta entre crítics i periodistes cinematogràfics ha donat com a resultat una tria de prop d’una vintena de pel·lícules imprescindibles de l’any passat. La tria inclou el documental de Luis López Carrasco ‘El año del descubrimiento’, ‘Vitalina Varela’ de Pedro Costa o l’estrena de ‘Rizi’, de Tsai Ming-liang.

Arriba un dels cicles més esperats pel públic de la Filmoteca, el que aplega el millor de la collita cinematogràfica de l’any anterior a partir d’una enquesta entre crítics i periodistes especialitzats. En aquesta ocasió la tria és peculiar per les circumstàncies especials determinades per la pandèmia, que han fet que alguns dels títols més destacats no s’hagin vist a sales, sinó a través de plataformes digitals.

El cicle permet ara veure aquesta selecció (prop d’una vintena de títols) en pantalla gran, amb sessions que s’allargaran fins al mes de juny i que inclouen la Vitalina Varela de Pedro Costa, que ja vam tenir el goig de preestrenar, el fenomen de l’animació franco-català Josep, o el documental de l’any, El año del descubrimiento, de Luis López Carrasco, que també serà el protagonista de l’edició de maig del cicle Dies curts.

En la selecció també es troben l’última pel·lícula de Clint Eastwood, Richard Jewell, que només s’ha pogut veure en plataformes, la guanyadora de la darrera edició del Festival de Sant Sebastià, Beginning, de la directora georgiana Dea Kulumbegashvili, i l’estrena de Rizi (Days) de Tsai Ming-liang, que continuava inèdita a les nostres sales després de passar per la Berlinale i Sant Sebastià.

El cicle continua al juny amb Under the Skin, de Jonathan Glazer; The Souvenir, de Joanna Hogg; My Mexican Bretzel, de Nuria Giménez Lorang; Bacurau, de Kleber Mendonça Filho i Juliano Dornelles; Mank, de David Fincher; Las niñas, de Pilar Palomero, i City Hall, de Frederick Wiseman.