Els Bàsics del Cinema Català viatgen a Mèxic

Dante no es únicamente severo (Jacinto Esteva, Joaquim Jordà, 1967)

07/02/2018

Catalunya serà el convidat d’honor del proper Festival Internacional de Cine de Guadalajara a Mèxic, que se celebrarà del 9 al 16 de març d’aquest any. Aquesta presència, impulsada per la Generalitat de Catalunya a través de Catalan Films & TV i l’Institut Ramon Llull, és una gran oportunitat per donar visibilitat a la indústria cinematogràfica catalana.

El certamen mexicà també acollirà l’exposició ‘El cinema és fantàstic!’, dedicada al 50è aniversari del Festival de Sitges i coproduïda per la Filmoteca

Catalunya serà el convidat d’honor del proper Festival Internacional de Cine de Guadalajara a Mèxic, que se celebrarà del 9 al 16 de març d’aquest any. Aquesta presència, impulsada per la Generalitat de Catalunya a través de Catalan Films & TV i l’Institut Ramon Llull, és una gran oportunitat per donar visibilitat a la indústria cinematogràfica catalana.

Entre les activitats complementàries organitzades al voltant d’aquest esdeveniment, la Filmoteca de Catalunya presentarà la col·lecció patrimonial Bàsics del Cinema Català a les cinemateques de Guadalajara (del 16 al 20 de febrer) i Ciutat de Mèxic (del 13 al 25 de febrer), per oferir una àmplia visió de la varietat i la riquesa del nostre cinema.

El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, viatjarà a Mèxic per presentar personalment aquest panorama històric del cinema català que, en diverses sessions, aplega un total de 23 títols d’entre els que preserva el Centre de Conservació i Restauració. La selecció inclou treballs de Segundo de Chomón, els documentalistes de Laya Films, Llobet Gràcia, Rovira Beleta, Josep Maria Forn, Francesc Betriu, Ventura Pons, Antoni Padrós, Jacinto Esteva, Joaquim Jordà i Bigas Luna. Ficcions, documentals, experimentals, èxits populars i reptes internacionals configuren la mirada calidoscòpica que ha caracteritzat el cinema català de tots els temps. Són films que abasten de 1904 a 1986, com Vida en sombras, Apartado de correos 1001, Los Tarantos, Dante no es únicamente severo, Ocaña, retrat intermitent, La plaça del Diamant Angoixa, als qual en aquesta ocasió, per ampliar la panoràmica, s’han afegit dos títols més recents: Pa negre, d’Agustí Villaronga (2010) i Bicicleta, cullera, poma, de Carles Bosch (2010).

Bàsics del Cinema Català es va presentar l’any 2014 gràcies a la complicitat dels productors i cineastes involucrats en aquest projecte i al suport de la Fundació Banc de Sabadell. Tots els films estan disponibles en DCP –llevat els dels orígens i els de la guerra civil, en 35 mm– i subtitulats a l’anglès, francès i castellà per facilitar-ne la seva difusió internacionalment, com en el cas d’aquesta presentació a les cinemateques mexicanes.

La presència del cinema català s’intensificarà durant la celebració del Festival Internacional de Cine de Guadalajara, del 9 al 16 de març, amb directors, actors i productors catalans en les diferents seccions del festival i també entre els jurats. Ventura Pons rebrà el Premi Mayahuel, i també estan confirmats com a jurat Carla Simón en la categoria de llargmetratge iberoamericà de ficció; David Matamoros serà jurat del Premio Maguey i Ventura Durall de la categoria de llargmetratge iberoamericà documental. Hi seran presents els directors catalans Erika Lust (que rebrà el Premio Maguey), Elena Martín, Carlos Marquès-Marcet, Jo Sol i Pau Faus, entre d’altres.

La mostra El cinema és fantàstic! dedicada 50è aniversari del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, comissariada per Diego López i coproduïda per la Filmoteca de Catalunya, també viatjarà a Mèxic durant el festival de Guadalajara.