Premsa

El Patrimoni Audiovisual en primer pla

12/10/2021

Dimecres 27 d’octubre és el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, i la Filmoteca ho celebra presentant, en sessions gratuïtes, algunes de les darreres restauracions del seu arxiu. El 28 i 29 d’octubre la Filmoteca de Catalunya coorganitza amb la Biblioteca de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya les terceres jornades sobre el Patrimoni Sonor i Audiovisual. I dimarts 26 d’octubre es presenta el documental ‘Viva Montesa’, que celebra el 75è aniversari de la mítica marca de motocicletes i incorpora material d’arxiu que es conserva a la Filmoteca.

Com cada 27 d’octubre des de l’any 2006, la Filmoteca de Catalunya se suma a les desenes d’arxius i institucions de tot el món per celebrar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, una jornada impulsada per la UNESCO per posar en relleu la fragilitat i el valor d’aquest patrimoni i per celebrar la tasca infatigable de les institucions que dediquen els seus esforços a salvaguardar-lo.

En aquesta edició la Filmoteca presenta la còpia digital restaurada d’un film fins ara invisible de la primera etapa d’Ignacio F. Iquino conservat al seu Centre de Conservació i Restauració (2CR). També dedica una sessió a la restauració del patrimoni i el seu retorn a la societat.

 

Dimecres 27 d’octubre a les 16.30 a la Sala Laya
Repensar el patrimoni audiovisual

Darrere de la recuperació i restauració de les pel·lícules que es porten a terme a les filmoteques, hi ha moltes vegades l’impuls i l’esforç de particulars com cineastes, col·leccionistes o els seus hereus que han conservat els originals, però també la feina d’institucions com arxius municipals o biblioteques que assenyalen l’interès i fan de pont i impulsors per a la seva recuperació. En aquesta sessió es mostraran films restaurats en col·laboració amb els ajuntaments de Reus, Granollers o Olesa. Les imatges conservades de la Olesa de les primeres dècades del segle XX que conservava la Família Fusalba van ser dipositades al 2CR per a la seva conservació i restauració al 2018 i van ser també el punt de partida per a un documental de responsabilitat social audiovisual que es planteja la funció del patrimoni cultural i el seu retorn a la societat.

Fuego en la sangre
Fuego en la sangre

Dimecres 27 d’octubre a les 20.00 h a la Sala Chomón

Fuego en la sangre
Ignacio F. Iquino, 1953. Int.: Antonio Vilar, Marisa de Leza, Conchita Bautista, María Dolores Pradera, Antonio Casas, Luis Induni. Catalunya. VE. 90’. DCP.

Fuego en la sangre és una producció catalana rodada a Sevilla durant l’hivern del 1952-53. El productor i director Ignacio F. Iquino va voler fugir de la imatge estereotipada del camp andalús mostrada al cinema espanyol de la postguerra i va decidir rodar en espais naturals per donar-li un caràcter més realista, recollint imatges de la vida en un cortijo, on s’esdevé una història d’amor i gelosia. Malgrat la importància i interès del film dins el cinema dels anys cinquanta, és un dels més desconeguts del director. El fet que es realitzés durant els anys de la transició del suport de plàstic de nitrat al d’acetat de cel·lulosa, menys inflamable i inestable, va fer que el negatiu original de càmera i els contratipus no es conservessin. Els únics elements disponibles són un positiu de 35mm incomplet i tres còpies de 16mm, que han estat a la base del complex treball de digitalització i reconstrucció portat a terme per l’equip del 2CR de la Filmoteca de Catalunya i pels col·laboradors Ferran Alberich, Manel Almiñana, Andrea Campillo i Juan Soto, que la presentaran en la sessió.

La restauració ha comptat amb la complicitat i la generositat de la Filmoteca Española i la Filmoteca de Andalucía.

 

Jornades del Patrimoni Sonor i Audiovisual

Els propers 28 i 29 d’octubre de 2021, la Filmoteca de Catalunya coorganitzarà amb la Biblioteca de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya les terceres jornades sobre el Patrimoni Sonor i Audiovisual amb la voluntat de donar continuïtat a la iniciativa del 2018 de crear un espai de coneixement, debat i presentació d’experiències per als diferents professionals i estudiants de l’àmbit del patrimoni sonor i audiovisual.

Viva Montesa
Viva Montesa

Dimarts 26 d’octubre a les 20.00 h a la Sala Chomón

Viva Montesa
Xavier Berenger, 2021. Catalunya. VE. 90’ Un documental celebra el 75è aniversari de les motocicletes Montesa, que ret homenatge a tots els montesistes d’arreu del món que han fet possible aquesta història d’èxit. El film inclou materials d’arxiu procedents del Centre de Conservació i Restauració (2CR) de la Filmoteca.

 

IV Setmana del Cinema a Terrassa

El Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca (2CR) s’afegeix un any més a les activitats que s’organitzen amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual al Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa, declarada Ciutat Creativa de Cinema de la UNESCO.

Dissabte 24 d’octubre, en dos torns a les 10.00h i a les 12.00h, es farà una visita guiada al 2CR. Darrera del cinema hi ha les pel·lícules, que es conserven per tal de poder-les continuar veient. La missió del 2CR és conservar per difondre. La visita seguirà el procés que fa una pel·lícula des de la seva entrada, fins a deixar-la a punt i preparada per a la seva projecció en pantalla gran en un cinema.

Dilluns 25 d’octubre a les 19.30 h al Cinema Catalunya de Terrassa, es projectarà L’home que va voler ser Segundo, un documental de ficció dirigit per Ramon Alòs Sánchez i interpretat per Ramón Langa, Maribel Bayona, Enrico Vecchi i Blanca Carvajal. Aquesta producció mostra la vida i obra de Segundo de Chomón, pioner del cinema mut i de la tècnica d’animació cinematogràfica de qui aquest any es commemora el 150è aniversari del naixement.

IV Setmana del Cinema a Terrassa