El Nadal més cinematogràficament irreverent i atípic arriba a la Filmoteca

Gremlins

10/12/2019

El cicle ‘Pau a la Terra’ presenta pel·lícules que fugen dels tòpics d’aquestes dates, com ‘Gremlins’, ‘L’assassinat du Père Noël’ o ‘Bad Santa’.

El 25 de desembre... Fum, fum, films a la Filmoteca de Catalunya.

En dies de nadales, pessebres i àpats amb famílies més o menys ben avingudes, el cicle Pau a la Terra proposa una mirada cinematogràfica políticament incorrecta i canalla de les celebracions nadalenques, amb la dolenteria dels Gremlins o el pare Noel amb gens bones intencions de Bad Santa.

Però la selecció no oblida alguns dels clàssics inexcusables d’aquestes dates, com Scrooge (Ronald Neame, 1970), amb Albert Finney fent tota una creació de l’avar personatge de Dickens, o la comèdia romàntica en un Londres nadalenc Love Actually (2003), de l’especialista en la matèria Richard Curtis, guionista de Notting Hill i Quatre bodes i un funeral. Tot i estar rodat en rigorós blanc i negre, el Pare Noel de L’assassinat du Père Noël (Christian-Jaque, 1941) confronta la neu de Chamonix amb el vermell de la seva vestimenta i el vermell… de la sang, en el primer film Continental Films, la productora nazi establerta a la França ocupada.

De contes de Nadal n’hi ha de ben insòlits, de tots els estils i tons. A Bad Santa (Terry Zwigoff, 2003), d’humor negríssim, Billy Bob Thornton és un Pare Noel amoral i alcohòlic d’un centre comercial que no es dedica precisament a repartir felicitat. Anna and the Apocalypse (John McPhail, 2017) és una esbojarrada comèdia musical de zombis escocesa, on els morts vivents dinamiten la pau i l’harmonia del Nadal en la plàcida localitat de Little Haven. Het paard van Sinterklaas (El cavall de Winky) (Mischa Kamp, 2005), un gran èxit del cinema neerlandès, explica la història d’una nena xinesa acabada d’arribar als Països Baixos, on descobreix que la tradició de sant Nicolau pot fer-li aconseguir el que més desitja: un cavall. I no és casual que les perverses entremaliadures dels Gremlins de Joe Dante també també s’esdevinguin en plenes festes nadalenques.

El cicle Pau a la Terra es proposa trencar tòpics lligats al Nadal, com l’altre que proposa la Filmoteca aquests dies, Il·lusions immortals: animació per a adults, que demostra que el cinema de dibuixos animats, un imprescindible de la cartellera nadalenca, no és només per a la mainada. Aquest desembre s’hi podran veure Persepolis, Isle of Dogs, Arrugas, When the Wind Blows, Yellow Submarine o Waking Life, entre d’altres.