14/02/2018
Per tercer any consecutiu, i de nou amb la col·laboració de l’Instituto Cultural Rumano, entre el 20 de febrer i el 6 de març programem una mostra de les últimes produccions d’una de les cinematografies més interessants i reconegudes internacionalment dels darrers temps. Entre d'altres, el cicle inclou el film ‘Cicatrices íntimas’ de Radu Jude, premiat als festivals de Locarno i Mar del Plata.
‘Cicatrices íntimas’ de Radu Jude, premiada als festivals de Locarno i Mar del Plata
Els darrers anys s’ha normalitzat la presència del cinema romanès a la nostra cartellera. L’any passat vam poder veure títols com Sieranevada, el tercer llargmetratge de Cristi Puiu que la crítica ha destacat entre el millor de la temporada, o Los exámenes, dirigida por Cristian Mungiu. L'estrena de films romanesos als cinemes comercials catalans era una situació impensable fa només una dècada, i va ser precisament Mungiu -a qui vam dedicar una retrospectiva el 2013- qui la va revertir el 1997, quan va triomfar a Cannes amb 4 ini, 3 saptamâni si 2 zile / 4 meses, 3 semanas, 2 días. De seguida aquesta filmografia es va convertir en referència obligada als festivals internacionals i a les preferències cinèfiles. Per això la mostra de cinema romanès recent que la Filmoteca presenta per tercer any consecutiu, amb la col·laboració de l'Instituto Cultural Rumano s’ha convertit en una cita ineludible.
El cicle s’inaugura amb el film que Romania va proposar per a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, Fixeur d’Adrian Sitaru, que s’aproxima al periodisme i als abusos que aquest exerceix amb els que es troben en una situació de vulnerabilitat. El debat sobre deontologia i ètica periodística també és present en un altre dels títols de la mostra, Breaking news d'Iulia Rugina.
Afacerea Est / Negocios del Este d’Igor Cobileanski aborda, en clau de comèdia, l’amistat de conveniència entre el cantant d’un cor que necessita desesperadament finançar el seu casament i un obrer de la construcció que s’alien a la recerca desesperada de diner fàcil. I Vara s-a sfârsit / El verano ha terminado (Radu Potcoavã, 2016) s’acosta a una altra amistat marcada per la picaresca, la de dos adolescents que simulen el segrest d’un ells per exigir un rescat.
La selecció es completa amb el darrer llargmetratge de ficció de Radu Jude, que adapta lliurement la novel·la autobiogràfica de Max Blecher a Inimi cicatrizate / Cicatrices íntimas (2016). Guanyador del premi especial del jurat al festival de Locarno i del de millor direcció al de Mar del Plata, el film que narra les vivències extremes d’un noi que pateix tuberculosi òssia a la Romania amenaçada pel feixisme de 1937. Després del seu pas per la Filmoteca, la mostra de cinema romanès recent viatjarà a València, Oviedo, Palma de Mallorca i La Laguna.