Premsa

‘El lago de los cisnes’ de Francesc Rovira Beleta, restaurada per la Filmoteca de Catalunya, al festival Lumière de Lyon

08/10/2020

Dilluns 12 d’octubre es presenta a la secció ‘Trésors et curiosités’ del certamen francès aquesta restauració del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca a Terrassa. Es tracta de la primera pel·lícula rodada a Espanya en tres dimensions amb el sistema Cinefotocolor.

El prestigiós festival Lumière 2020 Grand Lyon Film Festival, que se celebra del 10 al 18 d’octubre, ha seleccionat una de les darreres feines de restauració del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya a Terrassa, El lago de los cisnes, de Francesc Rovira Beleta (1953). La pel·lícula participa en la secció Trésors et curiosités, que destaca i posa en valor la tasca de les cinemateques i arxius fílmics per restaurar i reviure el cinema clàssic.

El curtmetratge de Francesc Rovira Beleta El lago de los cisnes recull un fragment del ballet de Txaikovski interpretat pel Ballet Internacional de Londres, dirigit per Mona Inglesby i amb coreografia original de Julius Reisinger, que aquells dies de 1953 era representant-lo al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. El rodatge es va dur a terme amb el sistema Cinefotocolor i en tres dimensions, i es va convertir en la primera pel·lícula produïda a Espanya en aquest format. Es rodava amb dues càmeres sincronitzades enfrontades, amb un mirall intermedi per obtenir la distància biocular entre els objectius i l’efecte 3D.

La producció va ser possible gràcies a l’acord entre els estudis Orphea, José F. Arquer, empresari del Liceu en aquell moment, i el propietari del cinema Windsor Palace, on es va estrenar. Rovira Beleta va emprendre la direcció d’aquest singular projecte, en què la companyia interpretava alguns moments estel·lars del ballet, amb un pròleg rodat al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

La restauració de El lago de los cisnes de Francesc Rovira Beleta es presentarà en projecció 3D al públic de la Filmoteca el proper 27 d’octubre a la Sala Chomón, en el marc de la sessió commemorativa del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

Anunci estrena El lago de los cisnes