Premsa

El Departament de Cultura convoca el concurs per a la direcció de la Filmoteca de Catalunya

10/01/2024

El termini per a la presentació de candidatures és fins el 7 de febrer de 2024. La persona designada ocuparà el càrrec durant un període de quatre anys, prorrogables com a màxim per quatre anys més.

El Departament de Cultura ha fet públiques avui, 10 de gener de 2024, les bases que han de regir el concurs per a la designació de la nova direcció de la Filmoteca de Catalunya durant els propers quatre anys. El concurs, obert fins al 7 de febrer de 2024, estableix les funcions que la persona designada per al càrrec haurà d’assumir en aquest període, prorrogable quatre anys més, d’acord amb la definició d’un model i unes línies estratègiques que han mantenir a la Filmoteca de Catalunya com el centre cultural de primer ordre per a la preservació i la difusió del patrimoni i de la cultura cinematogràfica.

El passat 14 de desembre, el Parlament de Catalunya, va votar favorablement l’inici de la tramitació del projecte de Llei de creació de l’Institut de la Filmoteca. Una nova normativa que suposarà la consolidació del centre com a equipament nacional amb autonomia pròpia. Això significa, entre altres coses, que els recursos de la Filmoteca deixaran de dependre de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), òrgan del Departament de Cultura del qual depèn actualment aquest equipament.

La Filmoteca de Catalunya s’estructura actualment en tres serveis que porten a terme les activitats principals següents:

•    Conservació: s’impulsen les iniciatives necessàries per recuperar, preservar, conservar i restaurar el patrimoni fílmic català tant pel que fa a l’important fons com per a l’assessorament d’entitats, organitzacions o privats que puguin tenir en el seu poder documents cinematogràfics. En aquest sentit, destaca el Pla sistemàtic i selectiu de digitalització i difusió dels fons fotoquímics de la Filmoteca.

•    Difusió: es promou la difusió de la cultura cinematogràfica, en especial la catalana, mitjançant les projeccions de films clàssics i l’exploració de nous llenguatges contemporanis. Les exposicions són una finestra oberta als fons documentals on també es presenten obres d'artistes de primer nivell internacional, i els Serveis Educatius garanteixen la formació de nous públics. A més, a través de Filmoxarxa, la iniciativa destinada a la difusió territorial del cinema d’autor i que es posa a disposició dels cineclubs, es potencia i difon el cinema català i europeu, s’ incrementa l’oferta cinematogràfica en llengua catalana a les pantalles del país i es fomenta la cultura cinematogràfica entre la ciutadania catalana.

•    Documentació: es preserva, cataloga i, eventualment, es restaura el fons documental que la Filmoteca gestiona a través de la Biblioteca del Cinema, que incorpora un vast fons de llibres, cartells, DVD i altres documents referents al món del cinema. La Biblioteca del Cinema ofereix accés lliure a llibres i altres documents dedicats al cinema i l’audiovisual. Actualment el Repositori Digital, creat el 2013, allotja 70.000 documents i es referent de consulta en l'àmbit de la recerca cinematogràfica.

Així, el Departament de Cultura contempla la Filmoteca de Catalunya com un equipament cultural obert a la ciutadania que, a través d’una programació de qualitat i diversa, tingui alhora un paper central que es dediqui a la preservació, conservació i difusió del patrimoni cinematogràfic.

Entre les funcions de la nova direcció hi ha la planificació, l' organització i la supervisió de les estratègies que han de garantir que la Filmoteca de Catalunya compleixi amb els objectius fixats pel Departament. Així mateix, un cop s’aprovi la Llei la nova direcció tindrà com a principal missió el seu desplegament.

El concurs està obert a candidatures de qualsevol estat membre de la Unió Europa, i pot presentar-s’hi qualsevol ciutadà que acrediti la formació i els coneixements suficients com per garantir que la Filmoteca de Catalunya segueixi sent un referent en el seu àmbit, així com una trajectòria i una experiència significatives en direcció o programació d'equipaments culturals similars.

El termini de presentació de candidatures per a la direcció de la Filmoteca de Catalunya finalitza el 7 de febrer de 2024. Un cop acabat el concurs, la incorporació del nou director o directora està prevista per al juliol de 2024.

Consulta les bases del concurs: https://recursoshumans.icec.extranet.gencat.cat/selectionportal/homepage.aspx