Dies Curts: CHEMA GARCÍA IBARRA

17/06/2020

"Dies curts" és una iniciativa engegada per Filmoteca de Catalunya amb la voluntat de fer més visible un format tan maltractat com el curtmetratge. Conscients dels seus problemes de distribució i exhibició, ens plantegem aquest canal de difusió com una eina per conèixer cineastes i alhora fer passar aquests dies de confinament de la manera més curta possible. Per aconseguir-ho, setmanalment comptarem amb noves seleccions de curtmetratges, alguns de cineastes experimentades i d'altres d'autores que tot just comencen.

La desena proposta és Chema García Ibarra (Elx, 1980), director, guionista i productor de cinema. Els seus curtmetratges, entre els quals la present selecció, han estat àmpliament premiats en festivals de tot el món, del Festival Internacional de cinema de Berlín a Sundance, tot passant per Sant Sebastià. Actualment està treballant en el seu primer llargmetratge Espíritu sagrado.

Programa

(disponible fins a l'1 de juliol del 2020)

Chema García Ibarra parteix del que és quotidià per donar lloc al fantàstic; el concret intranscendent esdevé el punt de partida d’una especulació sonada que frega l’absurd. La seva obra juga repetidament amb el contrast entre drama i comèdia, on la ciència ficció pren l’aspecte del relat popular i l’espai exterior alberga indistintament a la Verge i als extraterrestres. Tot forma part aquí d’un mateix univers: així com no hi ha transició entre registres, tampoc existeix entre un plat combinat i un ritual satànic, un individu vestit d’astronauta juga al bingo, i els secrets de la protomateria sobreviuen gràcies a l’informe preservat per un home amb samarreta imperi. Sota l’humor i la ironia transparenta un rerefons polític, reforçat per la presència eloqüent de cada detall.