Premsa

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2024

2CR - Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca

21/10/2024

Diumenge 27 d’octubre, la Filmoteca de Catalunya se suma als actes de celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual promogut per la UNESCO per posar de manifest la feina de preservació d’aquest llegat que es porta a terme des d’arxius d’arreu del món. La jornada inclou visites guiades al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca a Terrassa, un homenatge a Jan Baca, personatge clau del cinema amateur a Catalunya, i la presentació de la digitalització del film de Bigas Luna ‘Tatuaje’, en el marc del projecte ‘Visibilitzem el cinema català’.

Diumenge 27 d’octubre de 2024

11.00 – 13.30 h / 2CR
Visita guiada al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya

El diumenge 27 d'octubre al matí, el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya (2CR), ubicat al Parc Audiovisual de Terrassa, obre les seves portes i organitza visites guiades. Les visites, d'una hora de durada aproximadament i per a grups reduïts de fins a 10 persones, mostraran les instal·lacions i els materials del centre.

Hi haurà dos torns: d'11 h a 12 h i de 12.30 h a 13.30 h.

Inscripcions obertes fins al 25 d'octubre en aquest formulari.

 

Homenatge a Jan Baca

18.00 h / Sala Laya
Homenatge a Jan Baca

Sessió d’homenatge a Jan Baca Pericot, destacat cineasta amateur amb una dilatada carrera iniciada als anys seixanta i amb una filmografia de més de 70 títols que inclou ficció, documental i animació i que li han reportat un gran prestigi (és el cineasta amateur més premiat d’Europa).

Es projecten Miratges (Jan Baca i Toni Garriga, 1983), un film en el qual realitat i ficció es confonen durant el rodatge d’un drama amorós que recrea una pel·lícula muda, i Del costat de l'ombra (Jan Baca i Toni Garriga, 1999) en què seguim la vida d'una minyona en una casa benestant després de la Guerra Civil.

La presentació anirà a càrrec d'Enrique Fibla, co-comissari del Centenari del Cinema Amateur a Catalunya, i Mariona Bruzzo, cap del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca.

Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb Jan Baca i Albert Beorlegui, coautor del llibre El cinema amateur a Catalunya.

 

Història permanent del cinema català - Tatuaje

20.00 h / Sala Chomón
Tatuaje, primera aventura de Pepe Carvalho

Presentació de la digitalització del primer film de Bigas Luna, Tatuaje, primera aventura de Pepe Carvalho, realitzada en el marc del projecte de la Filmoteca Visibilitzem el cinema català. Aquesta digitalització es va presentar el 28 de setembre passat al Festival de Sant Sebastià, com a cloenda de la secció Klasikoak.

L'opera prima de Bigas Luna també va representar el debut al cinema de Pepe Carvalho, el detectiu privat imaginatiu i astut però cínic, creat per la ploma de Manuel Vázquez Montalbán. El misteri arrenca amb l'aparició d'un cadàver que han trobat flotant al moll de Barcelona amb la cara desfigurada per les mossegades dels peixos i un misteriós tatuatge al braç.

La sessió serà presentada per la filla del cineasta, Betty Bigas, i una de les seves col·laboradores més estretes, Consol Tura.