Coorganitzem, amb motiu de la reunió anual de l'Associació Europea d'Arqueòlegs, un cicle de cinema que mira al passat

Cave of Forgotten Dreams (Werner Herzog, 2010)

30/08/2018

La coincidència de la celebració de la 24a Reunió Anual de l'EAA - European Association of Archaeologists a Barcelona, entre el 5 i el 8 de setembre, fa que la Filmoteca programi, en col·laboració amb els organitzadors de la trobada, un cicle de quatre films que revisen, amb fidelitat històrica, el passat de la humanitat. Totes les pel·lícules aniran precedides per una presentació a càrrec d'un expert.

Quatre films conformen una programació que comptarà amb presentadors ponents del Congrés

La coincidència de la celebració de la 24a Reunió Anual de l'EAA - European Association of Archaeologists a Barcelona, entre el 5 i el 8 de setembre, fa que la Filmoteca programi, en col·laboració amb els organitzadors de la trobada, un cicle de quatre films que revisen, amb fidelitat històrica, el passat de la humanitat. Totes les pel·lícules aniran precedides per una presentació a càrrec d'un expert.

Quan el cinema de ficció reprodueix passats llunyans, sovint distorsiona, idealitza o directament falseja la realitat. Hi ha, però, excepcions en aquesta pràctica, i existeixen pel·lícules que reprodueixen etapes pretèrites del passat de la humanitat amb fidelitat, si més no, a les reconstruccions històriques desenvolupades per arqueòlegs d'arreu del món. Altres films, de caràcter documental, testimonien l'evidència deixada pels nostres avantpassats en els nostres paisatges, o reflecteixen en imatges troballes importants que han marcat un abans i un després en l'estudi de la història de les civilitzacions antigues.

Entre el 4 i el 8 de setembre, i d'acord amb l'Associació Europea d'Arqueòlegs, que organitza la 24a edició de la trobada anual d'aquests professionals a Barcelona, la Filmoteca ha programat un cicle breu, compost de només quatre films, que serveix de complement a les jornades de la reunió i que alhora permet als espectadors de cinema barcelonins posar-se al dia a través de les presentecions dels films que els diversos ponents de la Reunió faran a la Filmoteca.

El cicle, titulat El cinema explora a fons el passat, s'obre el dimecres 5 de setembre amb la projecció, en 3D, del film de Werner Herzog Cave of Forgotten Dreams, en què el cineasta fa un recorregut per la Cova de Chauvet, un dels majors tresors arqueològics europeus. La Dra. Inés Domingo Sanz, Professora i investigadora de la secció de Prehistòria i Arqueologia de l'Institut ICREA, de la Universitat de Barcelona, i Vicepresidenta del Congrés Arquològic Mundial (2017-2020) és l'encarregada de presentar-nos aquest documental profund i absolrbent que ha comptat amb l'assessorament dels investigadors del govern francès. El film té una segona repetició, ja sense presentació, el diumenge 9 de setembre.

La guerre deu bfeu (Jean-Jacques Annaud, 1981)L'endemà, dijous 6, el catedràtic de la Universitat de Barcelona Dr. Josep Maria Fullola presenta el film de Jean-Jacques Annaud La guerre du feu / En busca del fuego (1981), una ficció ambientada en el moment del descobriment del foc per part dels nostres avantpassats. El film també té una segona projecció el dimarts 11 de setembre.

La tercera pel·lícula que explora el passat és el Satyricon de Federico Fellini, una reconstrucció de l'agonia de l'Imperi Romà per a la qual el cineasta italià es va inspirar en el Satiricó de Petroni. Presenta aquesta sessió el Dr. Ignasi García, del Departament d'Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona. La projecció de Fellini-Satyricon tindrà lloc el divendres 7 a les 19.30 i després tindrà un segon passi el diumenge 9.

Finalment, tanca el cicle que coorganitzem amb l'AEE el film italià De reditu (Il retorno) que, com la pel·lícula de Fellini, fixa la seva mirada en el moment de la dissolució de l'Imperi Romà. El 8 de setembre, la Dra Jordina Sales, de l'Institut de Recerques en Cultures Medievals - IRCVM, de la Universitat de Barcelona, introduirà el film el dissabte 8 (la segona projecció serà el dimecres 12 de setembre).