Commemorem el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Un cine en concreto (Luz Ruciello, 2017)

22/10/2018

Dijous 27 d'octubre, la Filmoteca s'afegeix al Dia Mundial del Patrimoni Audivisual -una efemèride instaurada per la UNESCO fa tretze anys- amb diverses projeccions a la seu de la Filmoteca a Barcelona i a Terrassa, com a part de les activitats de la capital vallesana com a Ciutat Creativa del Cinema.

Farem diverses activitats a la nostra seu de Barcelona i a Terrassa

Dijous 27 d'octubre, la Filmoteca s'afegeix al Dia Mundial del Patrimoni Audivisual -una efemèride instaurada per la UNESCO fa tretze anys- amb diverses projeccions a la seu de la Filmoteca a Barcelona i a Terrassa, com a part de les activitats de la capital vallesana com a Ciutat Creativa del Cinema.

La data d’aquesta efemèride va ser instaurada el 2005 per la Conferència General de la UNESCO en commemoració de l’aprovació, el 1980, de la Recomanació per a la Salvaguarda i Preservació de les Imatges en Moviment. Com a institució pública responsable de la preservació i la difusió del patrimoni cinematogràfic i com a membre de la Federació Internacional d'Arxius Fílmics (FIAF), la Filmoteca de Catalunya ha programat diverses activitats per celebrar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

L’objectiu principal d’aquest jornada és recordar la necessitat de prendre mesures per preservar i reconèixer la importància dels documents audiovisuals, ja siguin pel·lícules, programes de ràdio i televisió o enregistraments d’àudio i vídeo, com a part integrant de la identitat individual i col·lectiva. És una oportunitat per a la comunitat internacional d’arxivers audiovisuals i centres de conservació fílmica de promoure activitats de tota mena que visualitzin el compromís amb la preservació d’aquest patrimoni.


Projecció del film 'Un cine en concreto' a la Filmoteca

Un cine en concreto (Luz Ruciello, 2017)Dissabte 27, a les 22.00 h, la projecció d‘Un cine en concreto, de la directora Luz Ruciello, serveix per celebrar aquesta efemèride i reivindicar la feina de les filmoteques i el valor patrimonial del cinema per a la història de les nostres civilitzacions. El documental, una veritable mostra d’amor al setè art, compta amb una presentació a càrrec de la seva directora i del seu director de fotografia, Lluís Miràs. 
 

Projeccions al Cinema Catalunya de Terrassa

El passat 31 d'octubre, la UNESCO va atorgar a la ciutat de Terrassa el títol de "Ciutat Creativa del Cinema" (Creative Cities - Film), una distinció que només ostenten, hores d'ara, onze urbs més d'arreu del món -cap de les quals a l'Estat espanyol. La candidatura de la ciutat es va impulsar des de la Taula Local de l’Audiovisual -de la qual forma part la Filmoteca de Catalunya, que té la seu del Centre de Conservació i Restauració al Parc Audiovisual de Cataunya, situat en aquella ciutat.

En el primer aniversari de la designació de la ciutat com a "Ciutat creativa del Cinema", Terrassa no vol deixar passar la  oportunitat de posar a l’abast de tothom el setè art en les seves expressions més primigènies, recordant la importància de la seva conservació i difusió.

Entre altres activitats, el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca ha organitzat dues projeccions al Cinema Catalunya, ambdues a l'entorn del Dia Mundial del PAtrimoni Audiovisual.

La primera sessió està prevista per al dimarts 23 d'octubre a les 19.30 h, amb la projecció de ‘Vida en sombras’ (1948) de Llorenç Llobet Gràcia, recentment estrenada en un DVD publicat per la Filmoteca juntament a l’obra del director. Llobet Gràcia representa com pocs, la generació  dels primers infants que van créixer amb el cinema; pel·lícules, sales de projecció, revistes i cartells conformaven el seu univers. ‘Vida en sombras’, la seva única pel·lícula professional és, sobretot, la biografia d’un home apassionat per aquest art.

La Doncella GuerreraL’altra proposta de la Filmoteca tindrà lloc el diumenge 28 d'octubre, també al Cinema Catalunya, i serà una sessió matinal d’animació per a tots els públics, a les 11.00 h. Es projectaran Ki ri ki – Acrobates Japonais (1907) de Segundo de Chomón, una selecció de peces de Walt Disney com Silly Symphony o Donald’s Garden i, per acabar, la projecció de La Doncella Guerrera, de Julio Taltavull (1975).

Aquest curt es va restaurar al 2CR i amb la complicitat del festival ANIMAC de Lleida, es va convertir en un homenatge a Pepita Pardell, dibuixant amb una llarga experiència en el cinema d’animació i una de les poques dones animadores del país, avui dia ja reconeguda com a membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català i recent creu de Sant Jordi.

Totes aquestes peces es conserven al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, i comptaran amb una presentació a càrrec de la conservadora Rosa Cardona.