Premsa

Cinema Alemany Actual 2023

Roter Himmel - Cinema Alemany Actual

16/10/2023

Del 19 d’octubre al 3 de novembre, el Goethe-Institut Barcelona i la Filmoteca de Catalunya presenten la dotzena edició del cicle Cinema Alemany Actual, tot un clàssic de la tardor a Barcelona. La programació presenta una selecció de 10 títols recents que mostren la riquesa i varietat d’aquesta cinematografia, i s’inaugura dijous 19 d’octubre amb el film ‘Roter Himmel’ de Christian Petzold, Gran Premi del Jurat al darrer festival de Berlín.

La dotzena edició del cicle Cinema Alemany Actual presenta, del 19 d’octubre al 3 de novembre, una selecció de 10 títols que ofereix un panorama de la riquesa i diversitat del cinema alemany més recent, posant l’atenció en pel·lícules que reflecteixen tendències culturals i socials del moment, i que aborden qüestions com el racisme, la integració o la crisi climàtica. Aquest darrer és el tema del film inaugural, Roter Himmel (El cielo rojo) de Christian Petzold, un drama subtil i atmosfèricament dens que va obtenir el Gran Premi del Jurat al darrer festival de Berlín. El cicle està organitzat pel Goethe-Institut Barcelona i la Filmoteca de Catalunya, amb el suport de l’associació Amics del Goethe-Institut España, l’Oficina Nacional Alemanya de Turisme i German Films.

El film inaugural del cicle, Roter Himmel (El cielo rojo) de Christian Petzold, és un drama amb una atmosfera densa, sobre quatre joves que es reuneixen a una casa de vacances a la vora de la mar Bàltica, mentre es declaren incendis en els ressecs boscos dels voltants. Són el Leon i el Felix, amics des de la infància, la Nadja, que treballa de temporera al poble costaner, i Devid, un socorrista. Així com amb una espurna n’hi ha prou perquè es declari un incendi, als joves els passa el mateix amb els seus sentiments i esperances, amb l'amor. Hi ha felicitat i anhels, però també gelosia, susceptibilitats, tensions. Una sensació de perill a penes perceptible s’amaga sota la despreocupació d’aquest estiu i... esclaten les flames. 

Roter Himmel
Roter Himmel

I si a Roter Himmel la crisi climàtica es fa present en forma d’incendis forestals que s’acosten cada cop més perillosament, 2038 Here is now és un documental fictici ambientat l’any 2038, que se centra en camins i idees innovadores per a un futur sostenible.

També són presents en la programació altres temes contemporanis, com la vida quotidiana i els conflictes en un país cada vegada més divers culturalment. En el llargmetratge Nico, una jove germano-iraniana decideix contraatacar després de ser víctima d’un brutal atac racista. El documental Liebe, D Mark und Tod (El amor, el marco alemán y la muerte), explica la història dels immigrants turcs a Alemanya a través de la música popular que van portar fa dècades des del seu país d’origen, i que amb el temps es va fusionar amb altres sons.

Nico
Nico

A Orphea in Love els dos protagonistes procedeixen d’Estònia i d’Itàlia. La pel·lícula és una actualització del mite d’Orfeu i Eurídice amb una banda sonora d’àries d’òpera i els papers d’home i dona invertits. El documental Anima - Die Kleider meines Vaters (Anima - Los vestidos de mi padre) tracta dels rols de gènere fluids: una cineasta queer explora la història del seu pare difunt, que durant tota la seva vida es va vestir amb roba de dona en secret. A Albträumer (Pesadillas), una noia intenta esbrinar el motiu del suïcidi del seu germà. En el procés, s’acosta al seu millor amic, condemnat a l’ostracisme per tot el poble des d’aquest incident. Home (Hogar) és el primer llargmetratge com a directora de l’actriu alemanya Franka Potent. Ambientat a Califòrnia, tracta sobre la culpa, l’expiació i com continuar convivint després d’un crim.

Home
Home

Altres pel·lícules se centren en històries de persones urbanites molt individualistes, que s’adonen que ja no són tan joves i que han de buscar un model per a la seva vida futura. A Alle reden übers Wetter (Todos hablan del tiempo), una professora universitària berlinesa de 40 anys viatja amb la seva filla adolescent a la festa d’aniversari de la seva  mare, que continua vivint al poble d’Alemanya de l’Est d’on la protagonista va fugir fa molts anys. Generation Beziehungsunfähig (Commitment Phobia) és una comèdia satírica sobre un redactor publicitari en la trentena que porta anys anant d’una cita de Tinder a una altra. De sobte coneix una dona que li qüestiona tot el seu concepte d’una vida sense compromisos.

 

Organitza:

Goethe Institut

Amb la col·laboració de:

Amics Goethe

German Films

Oficina Alemana Nacional