Premsa

Cicle de record de l’actor Alberto Closas

Foto La gran familia

05/10/2020

El cicle coincideix amb la publicació del llibre ‘Alberto Closas. A un paso de las estrellas’, escrit pels seus nebots Sílvia Farriol i Francis Closas. S’hi podran veure alguns dels títols més emblemàtics de Closas, com ‘Muerte de un ciclista’ o ‘La gran familia’.

Quan queda tot just un any per a la celebració del centenari de l’actor barceloní Alberto Closas (Barcelona 1921 – Madrid, 1994), el llibre Alberto Closas. A un paso de las estrellas (editorial Cátedra), escrit pels seus nebots Sílvia Farriol i Francis Closas, en recupera la memòria.

Considerat el galant per antonomàsia del cinema i del teatre espanyol, Alberto Closas va néixer a Barcelona el 1921. Un cop acabada la Guerra Civil Espanyola, la seva família es va veure obligada a exiliar-se, ja que el seu pare era un alt funcionari de la Generalitat republicana. A Buenos Aires es va iniciar en el teatre sota el guiatge de Margarida Xirgu i el 1942 va debutar en el setè art i es va convertir en una estrella del cinema argentí gràcies a la seva bona planta, unes maneres refinades i, sobretot, una elegància innata.

El 1955 va tornar a Espanya per protagonitzar Muerte de un ciclista, de Juan Antonio Bardem, al costat de Lucía Bosé. L’èxit de l’obra mestra de Bardem el va consolidar com un dels rostres imprescindibles del cinema espanyol, un actor natural que, en cap dels títols de la llarga llista de drames i comèdies que va interpretar, mai no sembla que estigués actuant, i que tenia el convenciment que el millor mètode interpretatiu són el treball i la constància.

Entre altres guardons, Closas va rebre el Fotogramas de Plata per Un tesoro en el cielo (1958), el premi Sant Jordi de cinema per Una muchachita de Valladolid (1958) i la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts (1994).

El cicle s’inaugura dijous 8 d’octubre a les 18.00 h a la Sala Laya amb la projecció d'Historia de una mala mujer (Luis Saslavsky, 1948), adaptació lliure d’El ventall de Lady Windermere d’Oscar Wilde, un dels títols de l’exitosa carrera de l’actor a Buenos Aires. La sessió també servirà per presentar la biografia d’Albert Closas, una recopilació exhaustiva de la seva activitat teatral i cinematogràfica a partir de l’ampli arxiu familiar, i també una història d’exili que desemboca en una carrera d’èxit i reconeixements. Hi seran presents els autors del llibre, els nebots de l’actor Sílvia Farriol i Francis Closas, l’escriptor Eduardo Mendoza, que ha escrit el pròleg, i la directora de cinema Rosa Vergès.

Els dies següents es podrà veure Muerte de un ciclista, que va suposar el seu retorn a Espanya i la seva consagració; Distrito quinto (Julio Coll, 1958), clàssic del cinema policíac barceloní dels 50 que li va valer el premi del Círculo de Escritores Cinematográficos al millor actor protagonista, i La gran familia (Fernando Palacios, Rafel J. Salvia, 1962), apologia de la família nombrosa que es va convertir en un dels grans èxits del cinema espanyol dels 60 i va generar dues seqüeles.

 

Amb la col·laboració de:

Catedra