Premsa

Cicle commemoratiu dels 50 anys del cop d’estat a Xile

28/08/2023

Recordem aquest aniversari en el marc dels actes ‘Setembre es vesteix de Xile’, amb la complicitat del Memorial Democràtic i del Comitè Ciutadà per l’Homenatge a Salvador Allende de Barcelona. Dilluns 4 de setembre s’enceta la programació amb el documental ‘La flaca Alejandra’, amb la presència de la seva directora, Carmen Castillo, la consellera de Justícia, Drets i Memòria Gemma Ubasart i la periodista Imma Merino.

“Sigan ustedes sabiendo que, mucho más temprano que tarde, se abrirán las grandes alamedas por donde pase el hombre libre para construir una sociedad mejor”.

Salvador Allende

Amb aquestes paraules retransmeses per ràdio Magallanes, Salvador Allende es dirigia al poble xilè per darrera vegada. Era l’11 de setembre de 1973, el dia en què una facció deslleial de l’exèrcit xilè posava fi al govern d’unitat popular i la vida del seu president. Al cop d’estat va seguir un projecte de destrucció del cos polític i de remodelació del sistema econòmic basat en la violència i la implantació d’un liberalisme econòmic sense límits: un xoc col·lectiu amb repercussions de caràcter social, polític, econòmic i cultural.

50 anys més tard, la Filmoteca de Catalunya se suma a les commemoracions universals tot recordant els fets i celebrant els valors i el llegat d’aquelles i aquells que varen lluitar per defensar la llibertat d’acció i pensament. El cicle Se abrirán las grandes alamedas. Xile, 50 anys del cop d’estat recupera algunes pel·lícules clau rodades dins i fora de Xile durant els anys de dictadura i altres de contemporànies que es confronten amb les conseqüències i la memòria del període, a més d’una referència directa a les revoltes del 2019 i la situació actual del país.

La selecció inclou obres de Valeria Sarmiento, en col·laboració amb el seu marit Raúl Ruiz, o el documental de Patrició Guzmán El caso Pinochet, sobre el procés judicial que va endegar el jutge espanyol Baltasar Garzón enviant a Londres una sol·licitud d’extradició del dictador Augusto Pinochet per crims contra la humanitat i que va provocar-ne la detenció.

 

Sessió inaugural
Dilluns 4 de setembre a les 18.30 h
Sala Laya

La flaca Alejandra
CARMEN CASTILLO, GUY GIRARD, 1994.
Xile-Gran Bretanya-França. VE. 57’. Arxiu digital.

La flaca Alejandra

Documental revelador dels efectes perversos d’una repressió brutal com la que va infligir la dictadura del general Pinochet a gran part de la població i especialment als militants d’esquerres.

Conversa posterior entre la directora del documental, Carmen Castillo i la periodista Imma Merino i cloenda de l’acte a càrrec de la consellera de Justícia, Drets i Memòria Gemma Ubasart.

 

Setembre es vesteix de Xile

El cicle forma part dels actes Setembre es vesteix de Xile, organitzats pel Comitè Ciutadà per l’Homenatge a Salvador Allende de Barcelona i el Centre Salvador Allende, amb el suport del Memorial Democràtic del Departament de Justícia, Drets i Memòria i la col·laboració de la Casa Amèrica Catalunya. La programació commemorativa inclou també homenatges a Salvador Allende, Víctor Jara i Pablo Neruda, actuacions musicals, col·loquis, muralisme i una exposició fotogràfica.

 

Amb la col·laboració de:

Memorial Democràtic

 

Comitè Ciutadà Salvador Allende

 

Centre Salvador Allende

 

Cineteca Chile

 

Casa América