Premsa

Centenaris Berlanga i Fernán Gómez

26/11/2021

Cicle conjunt dedicat a dues de les figures cabdals del cinema espanyol del segle XX, amb els seus retrats mordaços i esperpèntics de la societat. David Trueba serà a la Filmoteca els dies 16 i 17 de desembre per presentar el seu retrat de Fernán Gómez, ‘La silla de Fernando’, i ‘Esa pareja feliz’, debut en la direcció de Berlanga amb Fernán Gómez com a protagonista.

Dues figures imprescindibles del cinema espanyol del segle XX que haurien fet cent anys aquest 2021: Luis García Berlanga i Fernando Fernán Gómez. Les seves carreres tenen alguns punts de contacte: Berlanga va debutar en la direcció (amb Juan Antonio Bardem) a Esa pareja feliz (1953), protagonitzada per un ja consagrat Fernán Gómez. Tots dos no van tornar a coincidir a la pantalla fins al 1987 amb Moros y cristianos, però les seves trajectòries han estat paral·leles. De fet, l’empremta berlanguiana, marcada per una mirada irònica i esperpèntica de la realitat a patir de l’herència neorealista, és ben palesa en alguns dels títols més emblemàtics de Fernán Gómez com a director, com La vida por delante (1958) o El extraño viaje (1964), realitzada a partir d’una idea de Berlanga.

La Filmoteca presenta, ara que acaba l’any del centenari del naixement d’ambdós cineastes, un cicle conjunt que ens acompanyarà tot el mes de desembre i fins a principis de gener, amb els títols més destacats de les respectives filmografies.

La retrospectiva arrenca el dia 5 de desembre amb les veus dels dos cineastes en primera persona, a través de les entrevistes que els va fer Joaquín Soler Serrano (febrer i agost de 1980) al mític programa de Televisió Espanyola A fondo. Del director valencià no hi faltaran alguns dels films que en ple franquisme van burlar la censura, comèdies costumistes amb un rerefons amarg i de crítica social com ¡Bienvenido, Mr. Marshall! (1952), Plácido (1961) o El verdugo (1963), sovint amb la imprescindible complicitat del guionista Rafael Azcona. Amb Azcona també col·labora en projectes més personals i intimistes, com Tamaño natural (1973), i continua conreant la sàtira mordaç amb històries corals ja en el post-franquisme, com a La escopeta nacional (1978), La vaquilla (1983) o Moros y cristianos (1987).

A banda d’obres clau del Fernando Fernán Gómez autor, com El mundo sigue (1963), El extraño viaje (1964) o El viaje a ninguna parte (1986), el cicle inclou algunes mostres de la seva extensíssima filmografia com a actor, que l’ha convertit en un dels intèrprets més respectats, admirats i premiats del cinema espanyol: Vida en sombras (Llorenç Llobet Gràcia, 1948); Ana y los lobos (Carlos Saura, 1973); El espíritu de la colmena (Víctor Erice, 1973); El anacoreta (Juan Estelrich, 1976), Os de Plata al millor actor al Festival de Berlín; Feroz (Manuel Gutiérrez Aragón, 1983) i Belle Époque (Fernando Trueba, 1992).

Moros y cristianos
Moros y cristianos

David Trueba presenta el cicle

El cicle rebrà una visita especial, la de David Trueba per presentar el retrat directe i sincer que va fer de Fernán Gómez a La silla de Fernando (16 de desembre) i Esa pareja feliz (17 de desembre), llavor del vincle entre els dos cineastes que ha propiciat aquesta retrospectiva conjunta.