Premsa

Centenari José Saramago

José y Pilar

23/11/2022

Saramago serà recordat amb un petit cicle realitzat amb la col·laboració de l’Instituto Camões, que inclou el documental ‘José i Pilar’ i tres adaptacions cinematogràfiques de les seves novel·les.

«Sempre arribem al lloc on ens esperen», va escriure José Saramago a El viatge de l’elefant, i és així com el Nobel portuguès arriba a la Filmoteca de Catalunya, que s’afegeix a l’homenatge al centenari de l’autor portuguès, amb la col·laboració del Centre de Llengua Portuguesa a Barcelona de l’Instituto Camões.

El documental José e Pilar (2010), de Miguel Gonçalves Mendes, obre el cicle dimecres 14 de desembre. Gonçalves va dedicar gairebé quatre anys i més de 240 hores de gravació a retratar la relació entre l’escriptor i la seva esposa, la periodista Pilar del Río. El film es va rodar en les seves residències de Lanzarote i Lisboa, i durant els seus viatges pel món, i recull el procés creatiu de l’escriptor i la intimitat d’una parella compromesa a fer d’aquest planeta un lloc millor. La sessió es completa amb la peça d’animació de l’autor de còmics i animador Tomás Guerrero Saramago em Cem Planos, que mostra l’univers de l’autor en dos minuts.

Blindness
Blindness

Els dies següents el cicle proposa introduir-se en l’univers Saramago a través de tres de les adaptacions més reeixides de la seva obra: Blindness (Fernando Meirelles, 2008); Enemy (Denis Villeneuve, 2013) i O ano da morte de Ricardo Reis (João Botelho, 2020).

Amb la col·laboració de:

Istituto Camoes