Premsa

Centenari de l’escriptor suís Friedrich Dürrenmatt

Friedrich Dürrenmantt

25/11/2021

La Filmoteca presenta un petit cicle amb tres films basats en la vida i l’obra del cèlebre dramaturg, autor de ‘La visita de la vella dama’. El cicle forma part dels actes organitzats pel Consolat General de Suïssa a Barcelona per commemorar el centenari.

El pintor i escriptor suís en llengua alemanya Friedrich Dürrenmatt va néixer a Konolfingen, al cantó suís de Berna, el 5 de gener de 1921. Aquest any per tant es commemora el centenari d’un dels grans autors de la segona meitat del segle XX, apreciat sobretot per les seves obres de teatre satíriques i fosques i les seves novel·les de crims com El jutge i el seu botxí, algunes de les quals van inspirar nombroses adaptacions cinematogràfiques, com ara el clàssic hispanoalemany El cebo de Ladislao Vajda, basada en la novel·la La promesa, i en la qual l’autor va col·laborar en el guió. Però Dürrenmatt va destacar sobretot com a dramaturg, amb obres com Ròmul del Gran, Els físics, Frank V o La visita de la vella dama, que va donar lloc a una òpera i a un film del 1964 protagonitzat per Ingrid Bergman i Anthony Quinn.

El 1952 Dürrenmatt es va mudar a una casa a la part alta de la ciutat de Neuchâtel en la qual viuria fins a la seva mort el 14 de desembre de 1990. Al setembre de 2000 s’hi va obrir el Centre Dürrenmatt. L’actual directora de la casa-museu i especialista en l’autor, Madeleine Betschart, serà a Barcelona per participar en diversos actes organitzats al voltant del centenari que se celebraran, a més de a la Filmoteca, també al CCCB, l’Escola Suïssa de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.

La selecció de films inclou un documental que ens acosta la història d’amor i complicitat intel·lectual amb la seva dona, Lotti Dürrenmatt-Geissler, Justiz, adaptació de la novel·la homònima sobre el funcionament de la justícia i el tema de la culpa, un film dens i farcit de reflexions legals i morals que va ser nominat al Globus d’Or en la categoria de millor film amb llengua no anglesa, i Hyènes, un film emblemàtic del cinema africà en el qual Djibril Diop Mambéty adapta Dürrenmatt i assenyala amb el dit la corrupció, el colonialisme i el conformisme social.

Justiz
Justiz

Amb la col·laboració de:

175 anys