Premsa

Centenari Chris Marker: exposició i retrospectiva

01/07/2021

De la infinitat d’obres en tots els suports que ens ha llegat Chris Marker, la Filmoteca organitza l’exposició ‘Chris Marker. Són les sis a tota la Terra...’ i una retrospectiva de la seva filmografia, ‘Chris Marker, un electró lliure’. Artista polifacètic, la creativitat i el discurs polític de Marker s’ha expressat a través de mitjans com la fotografia, el cinema, el vídeo, la poesia o el grafisme.

La Filmoteca de Catalunya commemora aquest estiu el centenari del cineasta francès Chris Marker, amb una extensa retrospectiva, que s’allargarà els mesos de juliol i agost, i una exposició que es podrà visitar del 7 de juliol al 30 de setembre. És difícil definir amb precisió qui és Chris Marker, atesa la seva personalitat polifacètica. És escriptor, novel·lista, poeta, filòsof, resistent francès, editor, fotògraf, viatger, explorador, cineasta, videògraf, infògraf, artista plàstic, músic, investigador, arxivista, apassionat dels gats. Un experimentador i pensador increïble en el camp de la imatge, sigui fotogràfica, cinematogràfica, videogràfica o dibuixada.

L’efemèride del centenari se celebra concretament el 29 de juliol, però a partir del dimecres 7 de juliol es podrà visitar l’exposició Chris Marker. Són les sis a tota la Terra..., que estableix correspondències amb les primeres fotografies de viatges, les guies de viatge de la col·lecció Petite Planète, de la qual era redactor en cap, els seus films de fotografies, fotografies fetes durant els esdeveniments mundials dels inoblidables anys 1967, 1968 i 1969, així com també cartells. A més, completen aquesta selecció extractes d’algunes de les seves pel·lícules, així com la presentació del CD-ROM autobiogràfic Immemory. L’exposició estableix vincles entre tota mena d’imatges, tant si són fixes com en moviment, analògiques o digitals; entre una selecció de les seves fotografies en blanc i negre i els seus primers «curtmetratges» publicats a les guies de la col·lecció Petite Planète; entre la seva «cinenovel·la», els seus primers collages, així com plans fixos de La jetée (El muelle) i de Si j’avais quatre dromadaires (Si tingués quatre dromedaris), però també els seus llibres Coréennes (Les coreanes) i Commentaires (Comentaris).

Cartell exposició Chris Marker

El complement imprescindible de la mostra és la completa retrospectiva Chris Marker, un electró lliure, testimoni de l’obra d’aquest artista total que ens ha fet descobrir continents llunyans, illes inexplorades, territoris desconeguts, a través de diverses formes d’expressió com ara la fotografia, el cinema, el vídeo, la poesia o el grafisme, que naveguen per un univers en mutació perpètua, a través de països en revolució o paisatges serens, en cerca d’homes i dones, actors d’altres cultures.

Inauguració de la retrospectiva i l’exposició

La sessió inaugural de la retrospectiva, dimecres 7 de juliol a les 20.00 h a la Sala Chomón, serà triple i servirà també de presentació de l’exposició de la mà de la seva comissària, Christine Van Assche. S’hi projectaran tres de les obres més representatives de Marker: Dimanche Pekin (1956), paradigma del seu desig de veure i mostrar el món des de perspectives insospitades que el convertiran en un rodamon d’excepció; La jetée (1962), una vertiginosa paradoxa sobre el temps i la identitat que barreja els anys seixanta i un futur postapocalíptic, amb plans fixos i un únic moviment, i Si j’avais quatre dromadaires (1966), on un àlbum de fotos fetes arreu del món entre 1956 i 1966 propicia el diàleg d’un fotògraf i dos amics sobre la fotografia, la civilització i el progrés humans i les diferències entre unes cultures i unes altres, sobre la mort, la vida, la injustícia, els ideals revolucionaris…

La Jetée, Chris Marker, 1962. Col·lecció La Cinémathèque Française, Fons  Chris Marker
La Jetée, full de contacte. Chris Marker, 1962. Col·lecció La Cinémathèque Française, Fons  Chris Marker

 

Exposició ‘Chris Marker. Són les sis a la Terra...’
Del 7 de juliol al 30 de setembre de 2021
De dimarts a divendres, de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 20.30h; dissabte i diumenge, de 16.00 h a 20.30h.
Entrada gratuïta.

Retrospectiva ‘Chris Marker, un electró lliure’
Del 7 de juliol al 31 d’agost de 2021