Carta d'Esteve Riambau als abonats

18/04/2020

El director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, adreça una carta als abonats per agrair-los la confiança, destacar els recursos en línia que estem posant a disposició durant els dies de confinament, i anunciar que els abonaments prorrogaran la seva vigència. Els abonaments generals que estaven en vigor, perllongaran la seva validesa durant el temps en què les sessions hagin estat interrompudes. En el cas dels abonats a Aula de Cinema, que s’hauran perdut les vuit sessions que faltaven, tindran un Filmo 10 vàlid per a 10 sessions de cinema de tota la programació.

Benvolgudes i benvolguts,

Desitjo, en primer lloc que la vostra salut i la dels qui us envolten s’hagi ressentit el mínim possible com a conseqüència de la pandèmia que ens afecta a tots. Nosaltres estem bé però, com ja sabeu, les activitats de la Filmoteca es van suspendre el 13 de març, els edificis estan tancats i l’equip seguim treballant des de casa en la mesura de les possibilitats.

Un dels fruits d’aquesta feina no presencial ha estat potenciar la nostra oferta de materials online a través del nostre web (https://www.filmoteca.cat/web/ca/dossier/recursos-cinematografics-contra-el-covid-19) i del canal Filmoteca de YouTube (https://www.youtube.com/user/filmotecacat). Com sabeu, som un arxiu públic que preserva materials majoritàriament privats i, per tant, el que podem oferir en obert no només és el que està digitalitzat sinó el que està en domini públic o ens han cedit els seus propietaris, com és el cas d’Antoni Padrós, Helena Lumbreras, Xavier Juncosa o Llorenç Soler. A més dels films procedents del Centre de Conservació i Restauració, amb veritables joies dels orígens, també us recomano que exploreu el Repositori Digital, on hi ha més de cinquanta mil documents gestionats per la Biblioteca del Cinema que inclouen col·leccions fotogràfiques, cartells o la majoria de les revistes especialitzades anteriors a la Guerra Civil. Els Serveis Educatius també ofereixen setmanalment nous recursos i propostes per a famílies, docents i alumnes, pensant especialment en donar suport als centres educatius ara que el curs acadèmic continua en línia. Darrerament, també hem obert una secció, anomenada Dies curts, que oferirà periòdicament curtmetratges de cineastes propers i, en aquest sentit, què millor que començar amb Carolina Astudillo i els seus films realitzats amb material d’arxiu. D’altra banda, els nostres fons estan integrats amb els d’altres cinquanta cinemateques afiliades a la FIAF i que, en una iniciativa també sorgida arrel de la pandèmia, podeu consultar lliurement: https://www.fiafnet.org/pages/E-Resources/Film-AV-Collections-Online.html

Som els primers en defensar que res és comparable a veure els films en pantalla gran, però ara per ara creiem que aquestes propostes poden ser una bona alternativa domèstica fins que ens podem tornar a trobar a les sales Chomón i Laya, a les exposicions, la biblioteca o a les activitats dels Serveis Educatius.

No sabeu com enyoro les presentacions i debats cos a cos amb els cineastes i amb tots vosaltres. Estem en contacte amb els convidats que estaven previstos, de Marie Rivière a Agnès Jaoui, passant pels professors de l’Aula de Cinema o els presentadors de Per amor a les Arts per reubicar sessions i cicles tan aviat com sigui possible.

No patiu pels abonaments generals que estaven en vigor: perllongarem la seva validesa durant el temps en què les sessions hagin estat interrompudes. En el cas dels abonats a Aula de Cinema, que s’hauran perdut segurament les vuit sessions que faltaven, els hi regalarem un Filmo 10 vàlid per a 10 sessions de cinema de tota la programació. Ara per ara, el futur és incert però de ben segur ens en sortirem i és important respectar totes les normes sanitàries i socials.

Cuideu-vos i ens veiem tan aviat com sigui possible

Esteve Riambau
Director