Carta blanca a Mercè Sampietro

30/05/2019

L’actriu ha acceptat la invitació de la Filmoteca de fer un cicle a la seva mida, amb una tria personal i intransferible de les seves interpretacions preferides i les seves debilitats com a espectadora.

Gaudí d’Honor el 2018 i amb una trajectòria esplèndida al teatre, la televisió i el cinema, l’actriu Mercè Sampietro ja va ser objecte d’un homenatge a la Filmoteca de Catalunya l’any 2006. Ara, però, ha tingut carta blanca per elaborar un cicle a la seva mida. La tria inclou els seus gustos com a espectadora, que van d’Orson Welles o Carlos Saura a Ozu, John Huston o Clint Eastwood, i les seves interpretacions més estimades, com Lugares comunes, Silencio roto o Gary Cooper que estás en los cielos. Una dotzena de títols que dibuixen alhora el perfil d’una de les nostres grans intèrprets i el de la Mercè Sampietro cinèfila.

L’actriu té una esplèndida trajectòria al cinema, el teatre, la televisió i el doblatge, on ha donat la seva veu a actrius com Meryl Streep o Catherine Deneuve. La seva vocació d’actriu va començar a agafar cos quan tenia tretze anys amb una companyia teatral d’aficionats, i es va consolidar amb la formació acadèmica a l’Institut del Teatre. En l’àmbit cinematogràfic va ser fonamental la seva trobada amb la directora Pilar Miró, amb qui va rodar cinc pel·lícules, de les quals destaca Gary Cooper, que estás en los cielos (1980). En la seva filmografia també destaquen treballs amb directors com Montxo Armendáriz (Silencio roto, 2001; Obaba, 2005), Judith Colell (Dones, 2000; 53 dies d’hivern, 2006) o Joaquim Oristrell (Inconscients, 2004; Hablar, 2015). El 2009 va fer una incursió en la direcció amb el curt Turismo, protagonitzat per Francesca Piñón i Mònica López, que va obtenir el premi Gaudí.

De la seva llarguíssima trajectòria al teatre podem destacar els èxits que ha aconseguit al TNC a les ordres de Sergi Belbel amb Dissabte, diumenge i dilluns, d’Eduardo De Filippo (2002) i La senyora Florentina i el seu amor Homer, de Mercè Rodoreda (2017), i a TV3 ha participat en sèries com Nissaga de poder, Porca Misèria, La Riera o Si no t’hagués conegut. Va presidir l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya entre 2003 i 2006, en èpoques convulses sacsejades per les polèmiques al voltant de La pelota vasca de Julio Medem i el No a la guerra.

Guanyadora en dues ocasions del premi d’interpretació del Festival de Sant Sebastià per Extramuros (1985) i Lugares comunes (2002), aquest darrer títol també li va valdre el Goya. L’any 2018 l’Acadèmia del Cinema Català li va concedir el Gaudí d’Honor, i també ha rebut altres guardons importants com el Nacional de Cinematografia, el Sant Jordi, el Fotogramas de Plata, el Butaca o el de la Unión de Actores.

Mercè Sampietro inaugura la seva carta blanca el dimarts 11 de juny a les 18.30 h a la Sala Laya amb una conversa oberta al públic amb el director adjunt de la Filmoteca, Octavi Martí. A continuació, a les 20.00 h a la Sala Chomón, presentarà la primera sessió del cicle, amb la projecció de Cuando vuelvas a mi lado (Gracia Querejeta, 1999).