Premsa
27/02/2020
Un dels artistes catalans més universals de l’actualitat ha acceptat la invitació de la Filmoteca per compartir els seus gustos com a espectador de cinema amb el públic. En la tria de Plensa crida l’atenció l’abundància de thrillers, amb films de Howard Hawks, David Cronenberg, Alfred Hitchcock, Orson Welles o els germans Coen.
Jaume Plensa és un dels catalans universals que ha donat l’art recent. La seva obra es troba arreu del món, en uns diàlegs amb l’espai públic molt suggeridors. La Crown Fountain al Millennium Park de Chicago (2004) o la Carmela que des de 2015 conviu amb el Palau de la Música i s’ha convertit en un nou símbol de Barcelona, en són només dos exemples.
Jaume Plensa es considera per damunt de tot escultor, tot i que la seva obra abasta múltiples disciplines. L’any 2018 el MACBA va presentar una exposició antològica que recollia obres de les darreres quatre dècades, en un recorregut que mostrava el diàleg que es produeix entre les obres que representen la figura humana i les obres abstractes. Era la primera exposició de Plensa a Barcelona en més de vint anys, des de la que li va dedicar la Fundació Joan Miró el 1996.
Per a les seves creacions, Jaume Plensa s’inspira en la poesia, la música, la religió i el pensament. El cinema també està en el seu àmbit d’interessos, i ha tingut la generositat d’acceptar la invitació de la Filmoteca per compartir els seus gustos cinèfils, amb una selecció de 10 títols que sorprendrà més d’un. No hi trobem vides d’artistes, i sí que s’hi detecta una debilitat pel thriller, el cinema negre o el polític. Hi trobem films com Tinker Tailor Soldier Spy (El topo, Tomas Alfredson, 2011), The International: Dinero en la sombra (Tom Tykwer, 2009), The Ides of March (Els idus de març, George Clooney, 2011), Apocalypto (Mel Gibson, 2006) o The Fountainhead (El manantial, King Vidor, 1949), i cineastes de referència com Howard Hawks, David Cronenberg, Alfred Hitchcock, Orson Welles o els germans Coen.
La Carta blanca a Jaume Plensa es podrà veure del 5 al 29 de març, i Jaume Plensa presentarà personalment, en una conversa amb Octavi Martí, la sessió inaugural, amb la projecció de Tinker Tailor Soldier Spy (El topo, Tomas Alfredson, 2011), dijous 5 de març a les 20.00 h a la Sala Chomón.