Premsa

‘Berracas’, retrat de les dones supervivents del conflicte armat a Colòmbia

Berracas

24/09/2021

La pel·lícula és el resultat de dos anys d’investigació de periodistes de Barcelona i Colòmbia sobre la labor de les dones en la construcció d’una pau transformadora. El projecte ‘Berracas’ recull els relats d'empoderament de deu dones que reivindiquen una memòria històrica plural i un país feminista. L’estrena anirà acompanyada de dues taules rodones sobre la qüestió.

Berracas són les dones lluitadores, empoderades, que troben sempre la força necessària per tirar endavant. Aquest projecte recull el relat de deu dones del departament de Tolima, a Colòmbia, que, a través de la narració, busquen superar el dolor, reivindicar una memòria històrica plural i feminista i reconstruir el teixit social en la societat colombiana.

Durant dos anys, un equip de periodistes de Barcelona i Colòmbia ha investigat sobre el conflicte armat del país, la seva memòria i la labor de les dones en la construcció de la pau. El resultat és aquest documental, una exposició multimèdia itinerant, un reportatge i deu perfils de líders socials de diferents parts de la societat colombiana.

Berracas és la història de Yuliana, una exguerrillera de les FARC que defensa el compliment dels acords; de Nancy, una representant de la Mesa Departamental de Víctimas o de Luz, governadora d’una reserva indígena que lluita per visibilitzar la violència sexual exercida com a arma de guerra durant el conflicte. Berracas també és la història de Leonoricel, Norby, Adonai, Heidi, Ángela, Flor, Venus i totes les dones que construeixen, cada dia, la pau a Colòmbia.

El relat hegemònic de la història colombiana s’ha construït des de llocs de poder i amb una perspectiva masculina, a força de convertir la paraula de les dones en silenci i situar-les en un rol de víctima. Aquest projecte vol visibilitzar la seva qualitat de supervivents, i també el constant risc al qual s’exposen per ser líders, dones i decidir comptar. Gràcies a elles s’han mantingut moltes estructures socials durant la guerra i ara la pau és un camí possible. La seva paraula es converteix així en eina de superació del dolor, en acte de valentia, d’empoderament i de contribució a la memòria de Colòmbia.

Berracas

Berracas
Dijous 7 d’octubre a les 17.00 h a la Sala Chomón

Taula 1. Presentació del projecte i del documental i breu context de la situació en què es troba Colòmbia: amb Laura Casamitjana García (Projecte Berracas); Sílvia Plana Subirana (Àrea de Memòria, Convivència i Reconciliació de l’Institut Català Internacional per l a Pau - ICIP) i Manuela Rota (Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia).

Projecció del documental

Taula 2. Centrada en el paper de les dones en la construcció de pau a Colòmbia. Amb: Bibiana Lopera Pineda, artista colombiana exiliada; Estebana Ortiz, líder social colombiana exiliada i Laura Casamitjana, del Projecte Berracas, com a moderadora.

Cartell Berracas