Premsa

BCNegra 2024

16/01/2024

Un any més el festival de novel·la negra que organitza l’Ajuntament de Barcelona té com a escenari d’algunes de les seves activitats la Filmoteca, amb tres sessions presentades per escriptors del gènere. Es projectaran ‘La infancia de Ivan’ (Andrei Tarkovski, 1962), ‘El espía que surgió del frío’ (Martin Ritt, 1965), presentada per Tuli Márquez, i Rosa Ribas introduirà ‘El final de l’idil·li’ (Neil Jordan, 1999).

BCNegra 2024, el festival de literatura policíaca organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, se celebra del 5 a l’11 de febrer, en una edició té com a lema ‘Espies com nosaltres’ i se centra en l’univers dels agents secrets. El premi honorífic Pepe Carvalho s’ha atorgat a l’autor noruec Jo Nesbø.

Com sempre, el festival està farcit d’una sèrie d’activitats, conferències i debats amb grans especialistes d’un gènere que també ha envait les pantalles de cinema. La Filmoteca en presenta tres exemples, dues de les quals seran presentades per especialistes de la matèria: Tuli Márquez i Rosa Ribas. Els títols triats són adaptacions de grans obres del gènere: La infancia de Ivan de Vladimir Bogomolov, en la primera pel·lícula d’Andrei Tarkovski; El espía que surgió del frío de John le Carré, dirigida per Martin Ritt, i El final de l’idil·li de Graham Greene, dirigida per Neil Jordan.

 

Les sessions del cicle

Dimarts 6 de febrer / 20.00 h
Sala Chomón

Ivanovo detstvo La infancia de Ivan
ANDREI TARKOVSKI, 1962. Int.: Nikolaï Burliaev, Valentin Zoubkov, Evguenin Jarikov, Stepan Krilov, Nikolai Grinko. URSS. VE. 95’. 35mm.

La infancia de Ivan

Ivan té dotze anys, ha perdut tota la seva família a mans dels nazis i viu amb els soldats soviètics. Malgrat la seva curta edat pren part en arriscades missions a la guerra. La frontera entre l’heroi i el monstre desapareix. Quan els russos entren a Berlín, troben, entre les fitxes de les víctimes dels nazis, la fotografia d’Ivan, un nen que, engolit per la història, mai no va saber què significava la infantesa.

 

Dimecres 7 de febrer / 20.00 h
Sala Chomón

The Spy Who Came in from the Cold El espía que surgió del frío
MARTIN RITT, 1965. Int.: Richard Burton, Claire Bloom, Oskar Werner, Peter van Eyck, Sam Wanamaker. Gran Bretanya. VOSE. 112’. Arxiu digital.

El espía que surgió del frío

Basada en la novel·la homònima de John le Carré, narra amb gran verisme i gairebé fregant la perfecció el modus operandi amb què actuaven els serveis secrets durant la guerra freda.

Presentació a càrrec de Tuli Márquez, periodista i escriptor. Ha treballat coma guionista per a Televisió de Catalunya, en el món de la música i de la promoció cinematogràfica. La seva darrera novel·la és Les voltes del món.

 

Dijous 8 de febrer / 17.00 h
Sala Chomón

The End of the Affair El final de l’idil·li
NEIL JORDAN, 1999. Int.: Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea, Heather-Jay Jones, Ian Hart, Jason Isaacs. Gran Bretanya-EUA. VOSC. 98’. 35mm.

The end of the affair

Neil Jordan adapta Graham Greene i abandona la seva estimada Irlanda per traslladar-se a Londres durant el Blitz de la Segona Guerra Mundial i portar una història d’amor, obsessió i gelosia entre un escriptor desencantat i una dona apassionada atrapada en un matrimoni insuls fins a les darreres conseqüències.

Presentació a càrrec de Rosa Ribas, filòloga i escriptora de novel·la negra, traduïda a diversos idiomes. La seva darrera novel·la és Nuestros muertos.

 

Amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona