BACHcelona a la Filmoteca: projeccions del Festival Bach de Barcelona

All of Bach (Netherlands Bach Society)

13/07/2018

La Filmoteca de Catalunya acull, per quart any consecutiu, el vessant cinematogràfic del BACHcelona, un festival que va més enllà del format concert per tal de potenciar la vivència, la interacció, la divulgació i els aspectes més inesperats i lúdics de la música de J. S. Bach.

De divendres 20 a dimarts 24 de juliol

La Filmoteca de Catalunya acull, per quart any consecutiu, el vessant cinematogràfic del BACHcelona, un festival que va més enllà del format concert per tal de potenciar la vivència, la interacció, la divulgació i els aspectes més inesperats i lúdics de la música de J. S. Bach.

Les darreres edicions han servit per consolidar aquesta iniciativa cultural barcelonina, que enguany s’ha internacionalitzat i ha obert una franquícia a Edimburg amb el nom d’EdinBACH. A Barcelona es durà a terme del 19 al 24 de juliol en centres de cultura i edificis emblemàtics com el Palau de la Música, el Recinte Modernista de Sant Pau, el palau Güell, la Casa Vicens i la mateixa Filmoteca. 

La Filmoteca s’afegeix, un cop més, a les activitats del festival amb tres sessions fílmiques. Per començar, divendres 20 de juliol, es podrà gaudir d’un clàssic del cinema mut -The Crowd (1928), de King Vidor- acompanyat per música de Bach interpretada per D.J. Köthen i Cels Campos, amb tota la capacitat expressiva del llenguatge del genial compositor i els recursos electrònics enriquint la projecció d’una pel·lícula sorprenent.

El cicle continua diumenge 22 amb Bach revisited - J.E. Gardiner in Saxony and Thuringia. El director d’orquestra britànic John Eliot Gardiner, un dels intèrprets més virtuosos de Bach, té l’objectiu de reproduir i enregistrar totes les cantates del compositor. Alguns d’aquests concerts tenen lloc a Saxònia i a Turíngia, on va viure Bach, i esdevenen una oportunitat per descobrir la vida i l’obra del geni d’una manera molt personal. El film segueix Gardiner a Eisenach, Arnstadt, Pomssen i Leipzig. Gardiner també visita la vella església de Pomssen, descobreix que Martin Luther i Bach van anar a la mateixa escola, i estudia l’orgue de Bach a l’església de Sant Tomàs a Leipzig amb l'organista local.

Finalment, dimarts 24 de juliol, Willemijn Mooij, directora general de la Nederlandse Bachvereniging, i Shunske Sato, concertino i director artístic, ens explicaran el seu esplèndid projecte All of Bach, amb el qual aquesta entitat holandesa té la intenció de filmar tota la música de J. S. Bach durant els propers anys. Cadascuna de les peces enregistrades es poden visionar al web allofbach.com, on també es troben entrevistes, informació contextual o reaccions del públic.
 

Sessions del Festival BACHcelona 2018 a la Filmoteca:

Projecció Data de projecció

The Crowd La multitud

King Vidor, 1928

Divendres 20 de juliol / 17.00 h

Amb l’acompanyament de D.J. Köthen i Cels Campos

Bach revisited - J.E. Gardiner in Saxony and Thuringia

Manfred Waffender, 2000

Diumenge 22 de juliol / 16.30 h

 

El projecte ‘All of Bach’ de la Netherlands Bach Society

 

Dimarts 24 de juliol / 17.00 h

Presentació a càrrec de Willemijn Mooij i Shunske Sato