Premsa

Aula de Cinema arriba als 25 anys

28/09/2022

El cicle, coordinat pels Serveis Educatius de la Filmoteca de Catalunya, proposa una Història del Cinema en 32 sessions al llarg de tot el curs, amb la col·laboració d’universitats i escoles de cinema. El cicle s’inaugura dimecres 5 d’octubre amb una conferència del catedràtic de Comunicació Audiovisual Santos Zunzunegui, i es clourà el juny de 2023 amb dues sessions programades pels estudiants participants. ‘Aula de Cinema’ va atreure el curs passat més de 5.400 espectadors, 3.750 dels quals en les 32 sessions de dimecres a la tarda presentades per docents.

L’Aula de Cinema, el cicle coordinat pels Serveis Educatius de la Filmoteca amb la col·laboració d’universitats i escoles de cinema de Catalunya, compleix 25 anys aquest curs. La iniciativa proposa una Història del Cinema en 32 sessions com a complement de la docència, amb una programació especialment adreçada als estudiants però oberta també al públic general.

Aula de Cinama porta un quart de segle revisant una història, la de l’invent dels Lumière que ja s’acosta als 130 anys de vida, que no s’atura i muta constantment. Malgrat les previsions apocalíptiques que, en diverses ocasions, han estès el seu certificat de defunció, el que va ser l’espectacle més popular del segle XX segueix viu. Viu però amb canvis. Tecnològics i sociològics, ja que els efectes sobre el consum cinematogràfic de la recent pandèmia no són baladí. Les filmoteques han de preservar, tanmateix, no només les pel·lícules sinó la forma original en què es veien. Amb acompanyament musical quan eren mudes o en la pantalla d’una sala a les fosques.

Tot això es reflecteix en una Aula de Cinema adreçada al públic general i, molt en particular, a la comunitat d’universitats i escoles de cinema. També han canviat els cànons i les perspectives individuals i hegemòniques s’han obert a diverses alternatives culturals, de gènere o de patrons estètics. El debat és obert i s’acusa en una programació de l’Aula oberta al diàleg interactiu entre la pantalla i els espectadors, l’acadèmia i l’espectacle, la realitat i les seves representacions.

 

Aula B

Projecte educatiu, complementari al cicle Aula de Cinema, en què estudiants, acompanyats per l’equip de la Filmoteca i el professorat de les universitats i centres col·laboradors, reflexionen sobre la història del cinema i el fet de programar. Les sessions programades i acompanyades per l’alumnat tindran lloc el juny del 2023. 

 

Sessió inaugural Aula de Cinema 2022/2023

Dimecres 5 d’octubre a les 17.00 h a la Sala Chomón, conferència: “De què parlem quan avui parlem d’Història del Cinema?” a càrrec de Santos Zunzunegui, Catedràtic de Comunicació Audiovisual de la Universitat del País Basc. Partint de la seva experiència acadèmica, Santos Zunzunegui proposa una lectura de la Història del Cinema des d’una perspectiva actual, sotmesa a nous canvis tecnològics i cànons alternatius.

A continuació, projecció de: Kommunisten (Jean-Marie Straub, 2014). A través dels textos de Malraux, Fortini, Vittorini i Hölderlin, saltant en el temps amb metratge que comprèn gairebé 40 anys, d’Itàlia a Egipte i més, aquest film condensa la història del segle XX, el gran somni de l’home, sempre anhelat i mai no aconseguit. I també un sentit homenatge d’Straub a Danièle Huillet, la seva desapareguda companya al cinema, al pensament i a la vida.

kommunisten
kommunisten 

 

Més de 5.400 espectadors el curs 2021/2022

Tot i començar el curs amb aforaments reduïts, l’Aula de Cinema 2021/2022 ha sumat un total de 5.470 espectadors en 62 sessions, comptant les que inclouen presentació i les repeticions, amb una mitjana d’espectadors per sessió de 88. Les 32 sessions amb presentació dels dimecres a les 17.00 h a la Sala Chomón han acumulat 3.754 espectadors, amb una mitjana per sessió de 117.

 

Els Serveis Educatius de la Filmoteca coordinen aquest curs d’Història del Cinema que recorre la història d’aquest art i llenguatge com a complement de la docència en diverses universitats i escoles. Aula de Cinema compta amb la col·laboració de la pràctica totalitat d’universitats amb docència cinematogràfica i escoles professionals de cinema del nostre país: UB - Universitat de Barcelona; UAB - Universitat Autònoma de Barcelona; UPF - Universitat Pompeu Fabra; UIC - Universitat Internacional de Catalunya; URL - Universitat Ramon Llull-Blanquerna; UVic-UCC - Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; ECIB - Escola de Cinema de Barcelona; ELISAVA - Escola Universitària de Barcelona; Bande à Part -Escuela de Cine; FX Cinema - Barcelona Film School; La Casa del Cine i Escuela de cine Educa tu mirada.

Horari de les sessions acompanyades per docents en la presentació i el col·loqui: Dimecres a les 17.00h, d’octubre a juny, a la Sala Chomón Amb una repetició sense presentació.

Preus: Entrada individual per sessió:  4€ (3€ reduïda) Carnet Aula de Cinema (32 sessions, nominal): 45€

 

#AulaCinema