Premsa
16/09/2024
Els dimarts a les 17.00 h, ‘Per amor a les Arts’ presenta el diàleg del cinema amb la resta de les disciplines artístiques amb la col·laboració de les principals institucions culturals del país. Obre la programació, l’1 d’octubre, la digitalització dins del programa ‘Visibilitzem el cinema català’ de la Filmoteca del film de Jordi Cadena ‘És quan dormo que hi veig clar’, centrat en l’univers del poeta J.V. Foix. Els dimecres a les 17.00 h, curs d’història del cinema a 'Aula de Cinema', en col·laboració amb universitats i escoles de cinema. Una història que es mou, tot creant nous relats i diàlegs entre les diverses pel·lícules que es presenten. La sessió inaugural, dimecres 2 d’octubre, anirà a càrrec de Paulino Viota, protagonista també d’una retrospectiva i una carta blanca, que presentarà ‘El novio, la actriz y el proxeneta’ (Jean-Marie Straub, Danièle Huillet,1968).
Cada dimarts, de l’octubre al juny, la Filmoteca de Catalunya acull sessions de cinema vinculades amb la pintura, el teatre, la dansa, l’arquitectura, la música, el disseny, la literatura o l’òpera en sessions presentades per creadors i creadores o persones expertes. L’objectiu és incentivar el diàleg entre les arts i el cinema en el seu paper de llenguatge universal.
Per amor a les Arts, en la seva novena edició, està coorganitzat per la Filmoteca de Catalunya i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, i compta amb la col·laboració de tretze de les principals institucions culturals del país: L’Auditori, Fundació Mies van der Rohe, Gran Teatre del Liceu, Institució de les Lletres Catalanes, Mercat de les Flors, Palau de la Música Catalana, Biblioteques Públiques de Catalunya, Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Teatre Lliure, Teatre Nacional de Catalunya, Fundació Joan Miró, Foment de les Arts i del Disseny i Museu del Disseny de Barcelona.
Sessions d’octubre a juny cada dimarts a les 17.00 h a la Sala Chomón.
Abonament Per amor a les Arts: 5 entrades per a 5 sessions per 10€, amb descomptes i avantatges per a la Filmoteca i les 13 entitats participants del cicle.
La Filmoteca dedica els dimecres a la tarda a explicar una història del cinema. Una d’entre moltes, una de nova cada any, que se suma a la mirada i recorregut de l’anterior, sense fi. Una història que no pretén canonitzar cap títol, sinó subratllar la riquesa i diversitat del cinema que ens envolta, el que sempre ens ha acompanyat i el que redescobrim avui gràcies a la feina incansable de professionals que qüestionen o redefineixen cada dia una història del cinema descentralitzada i en moviment constant. Una invitació a endinsar-nos en noves constel·lacions de films que dialoguen entre si de maneres sorprenents i, potser, inimaginables.
Aula de Cinema, punt de trobada per a estudiants i amateurs del cinema de totes les edats, és un espai per al descobriment, la sorpresa i també per a l’intercanvi d’impressions. Amb l’acompanyament del professorat de les universitats i centres col·laboradors, l’equip de la Filmoteca i la participació cada cop més activa de l’alumnat, l’Aula esdevé una àgora on tot hi té cabuda. S’hi pot entrar des de l’empenta i l’esperit crític dels més joves, des de l’erudició dels qui acumulen molts anys veient pel·lícules, des de la necessitat de repensar els límits dels llenguatges del cinema, des del neguit del desconcert o la força de l’emoció sobrevinguda.
Projecte educatiu, complementari al cicle Aula de Cinema. En aquesta narració de la història del cinema, volgudament oberta, el projecte de l’AULA B es consolida amb força i ambició. La iniciativa arriba a la tercera edició i busca acostar els vincles i les reflexions a un grup d’estudiants que, acompanyats per l’equip de la Filmoteca, reflexionen sobre la història del cinema i el fet de programar.
Sessions d’octubre a juny cada dimecres a les 17.00 h a la Sala Chomón.
Carnet Aula de Cinema (32 sessions, nominal): 45€.