Premsa

‘Animal’, guanyadora del Premi del Públic Jove Europeu 2022

Premi del Públic Jove Europeu 2022

14/11/2022

El documental francès sobre l’equilibri ecològic ‘Animal’ es va imposar a les altres dues nominades, ‘Els somnis són com tigres salvatges’ (Alemanya) i ‘La reina de la comèdia’ (Suècia). La preferida del jurat català va ser la producció sueca ‘La reina de la comèdia’, un drama sobre una adolescent que vol superar el dol convertint-se en monologuista. 57 nois i noies catalanes d’entre 12 i 14 anys van participar ahir en el jurat cinematogràfic més gran d’Europa, format per centenars de joves de 42 països, en una gran jornada participativa que va tornar al format presencial. L’actriu Maria Morera, protagonista de ‘La vida sense la Sara Amat’, ‘Cucut’ i ‘Libertad’, premiada amb el Gaudí, va compartir la seva experiència amb els participants, gràcies a la col·laboració de l'Acadèmia del Cinema Català.

La Filmoteca de Catalunya es va afegir diumenge 13 de novembre de 2022 a la celebració del Premi del Públic Jove Europeu, organitzat per l’Acadèmia del Cinema Europeu (EFA), per vuitè any consecutiu, en una edició que va tornar al format presencial després de dues que es van celebrar en línia per les restriccions causades per la pandèmia.

57 joves d’entre 12 i 14 anys, amants del cinema, van fer de jurat juntament amb centenars de nois i noies d’arreu d’Europa per triar la millor pel·lícula juvenil europea entre les tres nominades. Els participants van veure a la Filmoteca les tres pel·lícules nominades. Després de cada projecció es van fer els debats i discussió de les tres pel·lícules entre els membres del jurat català, dinamitzats per Drac Màgic. En paral·lel, hi van participar centenars de nois i noies que formen el jurat cinematogràfic europeu més gran, amb representants de 42 països que van veure i valorar les pel·lícules aspirants al premi en línia o en projeccions o en sales de cinema de 70 ciutats europees.

La celebració del Premi del Públic Jove Europeu s’ha traslladat aquest any al mes de novembre (abans se celebrava al maig) i marca així l’arrencada del Mes del Cinema Europeu que impulsa l’Acadèmia del Cinema Europeu, i que culminarà amb el lliurament dels Premis del Cinema Europeu el 10 de desembre a Reykjavík.

 

La guanyadora del Premi del Públic Jove Europeu 2022

Animal
CYRIL DION, 2020. Int.: Bella Lack, Vipulan Puvaneswaran. França. VOSE. 105'. DCP.

Animal

Els adolescents Bella i Vipulan viatgen per reunir-se amb científics i activistes d’arreu del món, buscant una altra manera de conviure amb altres espècies, com a cohabitants  i no com a depredadors.

 

La preferida del jurat català

La reina de la comèdia
SANNA LENKEN, 2022. Int.: Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Anna Bjelkerud, Camila Bejarano Wahlgren, Iggy Malmborg, Alexandro Soltani, Doreen Ndagire. Suècia. VOSE. 93'. DCP.

La reina de la comèdia

Sasha, una noia de 13 anys, ha decidit ser monologuista. Sobretot vol fer riure al seu pare, que plora a la dutxa quan creu que ningú no l'escolta. A casa, tot li recorda a la mare, que ja no viu. Porta la pena per dintre, però Sasha no plora. En secret, escriu una llista de tot allò que cal fer per sobreviure al dol: afeitar-se el pèl, deixar de llegir llibres, rebutjar al cadell més bonic del món i, sobretot, esdevenir una reina de la comèdia.

 

Maria Morera: la jove actriu va visitar el jurat

Maria Morera

 

L’Acadèmia del Cinema Català, membre de la Xarxa d’Acadèmies de Cinema Europeu, ha col·laborat un cop més en l’organització de la jornada, convidant una jove intèrpret a compartir la seva experiència amb els assistents. La convidada d’enguany ha estat l’actriu Maria Morera, guanyadora d’un premi Gaudí i protagonista dels films Libertad de Clara Roquet i La Vida sense la Sara Amat de Laura Jou, i de les sèries de Televisió de Catalunya Cucut i Buga Buga. Per gentilesa de l’Acadèmia de Cinema Català i de Filmin, entre tots els inscrits es van sortejar tres abonaments mensuals a FilminCat.

Logos YYA2022

Amb la col·laboració de:

Logo Acadèmia del Cinema Català

Logo European Commission

Logo Any Europeu de la Joventut