Premsa

Agnès Jaoui, cineasta coral

Le goût des autres

01/09/2022

Retrospectiva dedicada a l’actriu, guionista i directora francesa que es va consagrar l’any 2000 amb el seu debut rere la càmera, ‘Le goût des autres’. Després que la seva visita s’hagués d’ajornar dues vegades per la pandèmia, Jaoui serà a la Filmoteca dimarts 6 i dimecres 7 de setembre per presentar un cicle que permet gaudir-la com a intèrpret i realitzadora de les seves històries

Del 6 al 16 de setembre, la Filmoteca de Catalunya presenta l’obra d’una de les cineastes franceses més carismàtiques dels darrers temps. Actriu de teatre, cinema i televisió de prolífica carrera des dels anys 80, guionista de Resnais, parella artística i sentimental de Jean-Pierre Bacri...

Agnès Jaoui (Antony, França, 1964) actua, escriu, dirigeix i també canta. El teatre va unir-la a qui seria la seva parella fins al 2012, Jean-Pierre Bacri, i amb qui formaria un sòlid tàndem artístic fins a la mort d’ell el 2021, amb èxits al teatre que aviat van adaptar i interpretar al cinema com Cuisine et dépendances (Philippe Muyl, 1993) o Un air de famille (Cédric Klapisch, 1996). El talent de la parella no passar per alt al mateix Alain Resnais, que els va encarregar els guions de Smoking / No Smoking (1993) i On connaît la chanson (1997).

L’any 2000 Agnès Jaoui va debutar rere les càmeres i va convertir Le goût des autres en l’esdeveniment cinematogràfic de l’any a França. Un debut fulgurant al qual ha donat continuïtat amb Comme une image (2004), premi al millor guió en el Festival de Cannes i en els Premis del Cinema Europeu; Parlez-moi de la pluie (2008); Au bout du conte (2013), i Place Publique (2018). Tots aquests títols són presents a la programació del cicle, a més d’una de les seves darreres reeixides interpretacions a les ordres de Blandine Lenoir, Aurore (50 primaveras, 2017).

Amb les armes de la comèdia costumista, Jaoui dissecciona amb tant d’humor com de lucidesa la burgesia culta francesa mitjançant un cinema coral basat en l’observació de personatges i les seves interaccions socials. Protagonista, ella mateixa, de molts dels seus films, parla exclusivament del que coneix i elabora històries properes, senzilles i farcides de diàlegs exquisits que despullen les contradiccions i els prejudicis dels seus contemporanis.

La carrera de Jaoui no s’atura: ha tornat als escenaris i l’any passat, el 2021, ha protagonitzat Compagnons, de François Favrat, i À l'ombre des filles, de Etienne Comar, i ha participat a En thérapie, adaptació francesa de la sèrie original israeliana En teràpia, creada per Olivier Nakache i Eric Toledano i ambientada en el context de les seqüeles psicològiques dels atemptats terroristes de París de 2015. Jaoui hi ha intervingut com a actriu en quatre episodis i n’ha dirigit dos.

 

Amb la col·laboració de:

Institut Français