Acollim la 26a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

Tódalas mulleres que coñezo (Xiana do Teixeiro, 2018)

05/06/2018

Com cada any, la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, organitzada per la cooperativa audiovisual Drac Màgic, arriba puntual a la seva cita amb els espectadors de la Filmoteca. En aquesta 26a edició del certamen, les sales Chomón i Laya i la Plaça de Salvador Seguí acolliran un total de tretze sessions que inclouen fins a setze films arribats d'arreu del món.

Entre dimarts 5 i diumenge 10 de juny, amb un total de 16 films repartits en 13 sessions

Com cada any, la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, organitzada per la cooperativa audiovisual Drac Màgic, arriba puntual a la seva cita amb els espectadors de la Filmoteca. En aquesta 26a edició del certamen, les sales Chomón i Laya i la Plaça de Salvador Seguí acolliran un total de tretze sessions que inclouen fins a setze films arribats d'arreu del món.

Per a la present edició, la Mostra Internacional de Films de Dones ha elaborat una selecció de films atenta als diàlegs entre ortodòxia i heterodòxia, això com a la tensió entre forma i contingut. Articulada en dos eixos principals (Panorama i una revisió de la trajectòria de la píonera Cecilia Bartolomé), enguany la Mostra també  inclou, el cap de setmana del 9 i 10 de juny, una sessió familiar en què projectarem el film Tesoros, de la mexicana María Novaro, un títol recomanat per a nois i noies majors de set anys que reivindica el valor de la solidaritat, la importància de preservar el medi ambient i la possibilitat d'imaginar un món millor.

Down n'hi do. La càmera ballarina (Mireia Ros, 2018)Com en edicions anteriors, la Mostra inclou documentals i ficcions, films que es mouen entre l'esfera política i la més personal, que oscil·len entre el retrat de les vides quotidianes i les petites revolucions públiques que poden canviar el nostre entorn. De l'arxiu a la ficció, de la reflexió sobre la vergonya insuportable que recorre una Europa absolutament insolidària amb els que criden a les seves portes o malviuen en camps de refugits, o de la denúncia dels masclismes violents -i dels micromasclismes- que encara perviuen al nostre entorn i a contrades molt allunyades de les nostres, la Mostra presenta un complet panorama de films de directores, guionistes, muntadores i altres professionals que reivindiquen el sentit i el desig de filmar, de plasmar en imatges les realitats diverses en què viuen.

A la Filmoteca, la Mostra s'inicia el dimarts 5 de juny amb la projecció dels films de Mireia Ros Down n'hi do. La càmera ballarina i de Fermin Aio Margarita Alexandre. Ambdós films comptaran amb una presentació a càrrec, respectivament, de Mireia Ros, dels productors Cristina López i José Verdú i de diversos protagonistes del film i, en el cas del biòpic de la cineasta castellana, de la seva productora Ana Gutiérrez. Una estona més tard, a les 21.30 h, serà el torn del film Lo que dirán, que presentaran les seves directores i guionistes Nila Núñez i Mar López Zapata, acompanyades de la protagonista Aiha Butt Shaeen i de diversos responsables del Màster en teoria i pràctica del documental creatiu de la UAB, enb el marc del qual s'ha desenvolupat el projecte.

La secció Panorama segueix l'endemà, dimecres 6 de juny, amb Ni d'Eve ni d'Adam. Une histoire intersexe, que a les 21.30 h presenta la seva autora, Floriane Delevigne, i dijous 7 amb Mater Amatíssima (a les 21.30 h), que també compta amb una introducció de la directora María Ruído.

Desierto en tu mente (Marta grimalt, 2017)Posteriorment, divendres 8 de juny, la Filmoteca acull dues projeccions més de la secció Panorama de la Mostra, a les 19.00 h i a les 21.30 h. Es projectaren Te acorda ba tu el Filipinas (Sally Gutiérrez Dewar, 2016) i Desierto en tu mente (Marta Grimalt, 2017). Ambdues comptaran amb una presentació de les seves autores, en el segon cas acompanyada d'altres responsables de la producció.

La secció Panorama continua el dissabte 9 de juny amb dues projeccions dobles i dos films més el diumenge 10. En concret, es projecten, amb diverses presentacions, les pel·lícules La cosa vuestra, que anirà precedida d'una Masterclass de la cineasta María Cañas, autora del film (9 de juny, 19h) i Mot de passe: Fajara i Me Mzis Skivi Var Dedamicaze, dissabte a les 21.30 h. Diumenge és el torn de Luz obscura (Susana da Sousa Dias, 2017) a les 16.30h i de Tódalas mulleres que coñezo a les 19h. Aquest darrer film comptarà amb una presentació de la seva autora, Xiana do Texeiro.

Margarita y el lobo (Cecilia Bartolomé, 1969)Pel que fa al record audiovisual a la pionera Cecilia Bartolomé, començarà el dimecres 6 de juny amb la projecció del film Después de (I): no se os puede dejar solos. L'endemà, dijous 7, es projectarà Después de (II): Atado y bien atado. Ambdós films són documents emblemàtics del documentalisme polític a Espanya, i comptaran amb una introducció de la pròpia Cecilia Bartolomé. L'obra de la cineasta també serà la protagonista de la sessió de cloenda de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que com en edicions anterior tindrà lloc diumenge 10 de juny a la Plaça Salvador Seguí, en una projecció gratuïta i oberta a tothom. S'hi projctarà el film Margarita y el lobo, una comèdia descaradament irreverant signada per Bartolomé l'any 1969.