Premsa

66 nois i noies de 12 a 14 anys inscrits com a jurat del Premi del Públic Jove Europeu 2022

07/11/2022

L’edició d’enguany torna al format presencial i se celebra diumenge 13 de novembre a la seu de la Filmoteca de Catalunya al Raval, després de dues edicions en línia per la pandèmia. 66 nois i noies catalanes d’entre 12 i 14 anys s’han inscrit per participar en el jurat cinematogràfic més gran d’Europa, format per centenars de joves de 42 països, en una gran jornada participativa. L’actriu Maria Morera, protagonista de ‘La vida sense la Sara Amat’, ‘Cucut’ i ‘Libertad’, premiada amb el Gaudí, compartirà la seva experiència amb els participants, gràcies a la col·laboració de l'Acadèmia del Cinema Català. Les pel·lícules nominades enguany són ‘Animal’ (França), ‘Els somnis són com tigres salvatges’ (Alemanya) i ‘La reina de la comèdia’ (Suècia).

La Filmoteca de Catalunya s’afegeix a la celebració del Premi del Públic Jove Europeu, organitzat per l’Acadèmia del Cinema Europeu (EFA), per vuitè any consecutiu, en una edició que torna al format presencial després de dues que es van celebrar en línia per les restriccions causades per la pandèmia.

66 joves d’entre 12 i 14 anys, amants del cinema, faran de jurat juntament amb centenars de nois i noies d’arreu d’Europa per triar quin film rebrà el premi a la millor pel·lícula juvenil europea entre els tres nominats. Els participants podran veure a la Filmoteca les tres pel·lícules nominades el matí i la tarda de diumenge 13 de novembre. Després de cada projecció es faran els debats i discussió de les tres pel·lícules entre els membres del jurat català, dinamitzats per Drac Màgic, que també haurà facilitat als participants material didàctic i de documentació per valorar els tres films nominats. Finalment, emetran els seus vots, que se sumaran als de tots els jurats juvenils europeus per triar la pel·lícula guanyadora.

En paral·lel, hi participaran centenars de nois i noies que formen el jurat cinematogràfic europeu més gran, amb representants de 42 països que podran veure i valorar les pel·lícules aspirants al premi en línia o en projeccions o en sales de cinema de 70 ciutats europees. Enguany hi participen: Albània, Alemanya, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Estònia, Eslovènia, Espanya, Finlàndia, França, Geòrgia, Grècia, Groenlàndia, Hongria, Islàndia, Irlanda, Itàlia, Israel, Kosovo, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Montenegro, Macedònia del Nord, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania, Sèrbia, Suècia, Suïssa, Turquia, Ucraïna i Xipre.

El guanyador s’anunciarà en una cerimònia de premis el 13 de novembre que se celebrarà a la ciutat alemanya d’Erfurt, en presència dels directors i directores dels films nominats. L’acte es podrà seguir en directe a les 20.00 h a través del web dels premis: http:yaa.europeanfilmawards.eu

La celebració del Premi del Públic Jove Europeu s’ha traslladat aquest any al mes de novembre (abans se celebrava al maig) i marca així l’arrencada del Mes del Cinema Europeu que impulsa l’Acadèmia del Cinema Europeu, i que culminarà amb el lliurament dels Premis del Cinema Europeu el 10 de desembre a Reykjavík.

L’Acadèmia del Cinema Català, membre de la Xarxa d’Acadèmies de Cinema Europeu, col·labora un cop més en l’organització de la jornada, convidant una jove intèrpret a compartir la seva experiència amb els assistents. La convidada d’enguany serà l’actriu Maria Morera, guanyadora d’un premi Gaudí i protagonista dels films Libertad de Clara Roquet i La Vida sense la Sara Amat de Laura Jou, i de les sèries de Televisió de Catalunya Cucut i Buga Buga. Per gentilesa de l’Acadèmia de Cinema Català i de Filmin, entre tots els inscrits se sortejaran tres abonaments mensuals a FilminCat.

 

Les tres nominades de 2022 són...

Animal
CYRIL DION, 2020. Int.: Bella Lack, Vipulan Puvaneswaran. França. VOSE. 105'. DCP.

Animal

Els adolescents Bella i Vipulan viatgen per reunir-se amb científics i activistes d’arreu del món, buscant una altra manera de conviure amb altres espècies, com a cohabitants  i no com a depredadors.

 

Els somnis són com tigres salvatges
LARS MONTAG, 2021. Int.: Shan Robitzky, Annlis Krischke, Murali Perumal, Sushila Sara Mai, Irshad Panjatan. Alemanya. VOSE. 95’. DCP.

Els somnis són com tigres salvatges

Ranji és un nen de dotze anys de Mumbai a qui li encanta Bollywood. Les pel·lícules de la indústria cinematogràfica índia, amb les seves cançons i passos de ball encomanadissos, el fan feliç, com a milions de compatriotes. L’única cosa que desitja és posar-se davant de la càmera amb el seu heroi, la superestrella Amir Roshan. Però el seu gran desig sembla inabastable quan els seus pares li parlen del seu somni d’emigrar a la llunyana Alemanya.

 

La reina de la comèdia
SANNA LENKEN, 2022. Int.: Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Anna Bjelkerud, Camila Bejarano Wahlgren, Iggy Malmborg, Alexandro Soltani, Doreen Ndagire. Suècia. VOSE. 93'. DCP.

La reina de la comèdia

Sasha, una noia de 13 anys, ha decidit ser monologuista. Sobretot vol fer riure al seu pare, que plora a la dutxa quan creu que ningú no l'escolta. A casa, tot li recorda a la mare, que ja no viu. Porta la pena per dintre, però Sasha no plora. En secret, escriu una llista de tot allò que cal fer per sobreviure al dol: afeitar-se el pèl, deixar de llegir llibres, rebutjar al cadell més bonic del món i, sobretot, esdevenir una reina de la comèdia. Logos YYA2022

Amb la col·laboració de:

Logo Acadèmia del Cinema Català

Logo European Commission

Logo Any Europeu de la Joventut