Ciclo
Ja ha passat un segle del naixement de Christian Bouche-Villeneuve, el nom real de Chris Marker, nascut el 29 de juliol de 1921 a París, on va viure fins al 2012. Un segle en què l’artista ens ha fet descobrir continents llunyans, illes inexplorades, territoris desconeguts, però també diverses formes d’expressió com ara la fotografia, el cinema, el vídeo, la poesia, el grafisme, entre d'altres, que naveguen per un univers en mutació perpètua, a través de països en revolució o paisatges serens, en cerca d’homes i dones, actors d’altres cultures.
Encuriosit per tot, Chris Marker ens ha fet recórrer el segle XX i part del segle XXI, uns segles que han conegut canvis tant polítics i geopolítics com estètics, comunicatius i informàtics, que enriqueixen el nostre pensament i la nostra visió del món, a través d’un corpus d’obres que continuem explorant i aprofundint. És difícil definir amb precisió qui és Chris Marker, atesa la seva personalitat polifacètica. És escriptor, novel·lista, poeta, filòsof, resistent francès, editor, fotògraf, viatger, explorador, cineasta, videògraf, infògraf, artista plàstic, músic, investigador, arxivista, apassionat dels gats.
Chris Marker és un experimentador i pensador increïble en el camp de la imatge, sigui fotogràfica, cinematogràfica, videogràfica o dibuixada. Marker, que ha viatjat infatigablement d’un continent a l’altre, és també un explorador del nostre món canviant, d’“aquest món que us travessa i que us presta per un temps els seus colors”.1
De la infinitat d’obres en tots els suports que ens ha llegat, la Filmoteca organitza una exposició i una retrospectiva de la seva filmografia. L’exposició presenta una trajectòria que estableix correspondències amb les primeres fotografies de viatges, les guies de viatge de la col·lecció “Petite Planète”, de la qual era redactor en cap, els seus films de fotografies, fotografies fetes durant els esdeveniments mundials dels inoblidables anys 1967, 1968 i 1969, com també cartells. A més, completaran aquesta selecció extractes d’algunes de les seves pel·lícules, així com la presentació del CD-ROM autobiogràfic Immemory.
El conjunt ens recordarà que “són les sis a tota la Terra. Les sis al canal de Saint-Martin. Les sis al canal de Göta, a Suècia. Les sis a l’Havana. Les sis a la Ciutat Prohibida de Pequín. Es fa de dia a Brussel·les i a Praga, a Teheran i a Berlín”2
Christine Van Assche, comissària de l’exposició.